Вчора
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня
7 березня
6 березня
5 березня
4 березня
1 березня
28 лютого
27 лютого
25 лютого
23 лютого

У Сумах відкрили незвичний музей

Перший антимузей під назвою «нОль» відкрили 23 травня у Сумах у рамках альтернативної «Ночі музеїв». Організували антимузей в одному приміщенні з приватним музеєм «Причал Одісея» на Курській, 18А. Через карантинні обмеження відвідувачів приймають у обмеженій кількості та за попередньою домовленістю, передає suspilne.media.

Автор і організатор антимузею, сумський художник Костянтин Аленінський, протягом екскурсії намагається відповісти на філософське питання – чи був нульовий рік у історії людства. Загалом у музеї чотири зали на тему «нулів» – у кожному на відвідувачів чекає інтерактив.

У Сумах відкрили антимузей “н0ль”
«Чому антимузей? Він порушує канонічність традиційних музеїв. У нас і приміщення тут більш андеграундне. І ми плануємо більшу інтерактивність для глядачів – все можна чіпати, навіть втручатись в експозицію, щось перевісити, можна навіть принести експонат. Те, що вважається найголовнішою цінністю музеїв традиційних, – це дорогі речі, дорогі картини, ювелірні вироби. У нас головна цінність – це ноль», — розповів Костянтин Аленінський.

У Сумах відкрили антимузей “н0ль”. Костянтин Аленінський проводить екскурсію музеєм «н0ль»

Серед експонатів — речі, які втратили свою цінність з часом, – скриня, яка раніше була обов’язковим предметом для кожної жінки та дівчини, прялка, компютерні монітори початку століття. Та головним експонатом, говорить автор – є вікно, яке втратило свою функцію після добудови до будівлі кількох приміщень. Проводитимуть у антимузеї і «обряд обнулення» — кожен охочий обводитиме себе крейдою, при цьому глянувши в нульове дзеркало.

Поряд із «н0льовим» музеєм працює останні чотири роки приватний музей Сергія Гуцана»Причал Одісея».

Тут експонуються предмети на історико-археологічну тематику. Головна особливість музею у тому, що експонати розташовані не у хронологічному порядку. До них можна торкатися, примірявати та фотографуватися з ними. Тільки колекція фотографій ХІХ — поч. ХХ століття нараховує близько двох тисяч одиниць. Одне з найцінніших надбань нам демонструє власник – дагеротип 1850 року.

Це фото зроблене на металі і воно робилось в одиночному екземплярі, тому що, якщо ти хотів зробити копію, потрібно було знову людей поставити, сфотографувати ще одне готове фото. Зображена родина російського посланника в Угорщину – Раєвського. Яким чином воно в Суми потрапило, в мене пояснення тільки одне – коли відкривався кадетський корпус запрошували професіналів-офіцерів, і вони привезли з собою родинні архіви», — розповідає Сергій Гуцан.

У Сумах відкрили антимузей “н0ль”
Сергій Гуцан — серед експонатів музею «Причал Одісея»

Відвідати антимузей «НОль» та мультимузей «Причал Одісея» можуть усі охочі, за попереднім записом, зв’язавшись із організаторами.

Debaty.sumy.ua

4 листопада
3 листопада