Вчора
19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня

У Сумах збереглося пенсне, без якого неможливо уявити образ Чехова

Оскільки хрестоматійний образ Чехова пов’язаний з його зображенням в пенсне, цей популярний в XIX ст. засіб покращення зору – проміжний між моноклем, лорнетом і окулярами – мається в колекціях музеїв письменника, в тому числі у Сумах.

Найбільш ранній і цінний екземпляр подарований сумчанам 1969 р. тодішнім директором Меморіального музею-садиби А.П.Чехова «Меліхове» ЮК. Авдєєвим. Це пенсне з яснозеленими овальними лінзами у металевій оправі з пом’якшуючими прокладками, щоб не травмувати шкіру носа та з маленьким колечком для зручності брати прилад руками та для кріплення ланцюжка або шнурочка. Останні фіксувалися за вухом або на одежі, що дозволяло пенсне не падати долу, зірвавшись з перенісся, де воно невпевнено утримувалося за допомогою розпірки.

Аналогічний оптичний аксесуар, але з прозорими лінзами, потрапив до музею 1997 р. Того ж року колекція поповнилась більш простою моделлю – без пом’якшуючих прокладок та колечка.

А.П.Чехов почав постійно носити пенсне на шнурку 1897 р. Одного разу (01.05.1897) він писав до Сум Н.М. Линтварьовій: « Якби Ви знали, як мені хочеться на Луку… У мене на гостинах наразі очний лікар зі своїми скельцями. Ось вже два місяці, як він підбирає для мене окуляри. У мене так званий астигматизм – завдяки якому у мене часто буває мігрень, і крім того, ще праве око короткозоре, а ліве далекозоре».

Джерело http://debaty.sumy.ua/news/u-sumah-zbereglosya-pensne-bez-yakogo-nemozhlivo-uyaviti-obraz-chehova

4 листопада
3 листопада