16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня

У центрі адаптації на Сумщині виявили порушення прав людини

Регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Сумській області Дмитро Бойченко, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Марина Єжкун та громадський монітор Оксана Корсун здійснили моніторинговий візит до приватного Центру соціально-психологічної адаптації алко- та нарко- залежних чоловіків «Путівка в життя», розташованого в селі Олександрівка Білопільського району.

Центр знаходиться в приватному одноповерховому 4-кімнатному будинку та розрахований на перебування не більше 12 осіб. На день візиту у центрі перебувало 5 осіб. Будинок обладнано пічним паровим опаленням та електроенергією. Для кожного мешканця передбачені індивідуальні спальні ліжка та наявна шафа для особистих речей.

Мешканці центру самостійно обслуговують себе. Персонал в установі відсутній. Керівник Центру (особа визначена у дорученні від ГО) проходив навчання в Школі консультантів з питань залежностей за програмою «Служба соціально- профілактичної роботи». За словами мешканців, ними укладено договори про надання медичних послуг з сімейними лікарями за місцем проживання, однак зараз триває процес переукладення договорів з лікарем, який територіально знаходиться близько до центру. Перебування осіб у закладі оформлюється шляхом підписання договорів між особою, «Забезпечувачем» та ГО «Путівка в життя». Вхід та вихід до установи вільний.

За словами мешканців, перебувають вони у закладі добровільно та коштів за перебування не сплачують, за виключенням випадків, коли мешканець добровільно може сплачувати благодійні внески на рахунок ГО «Путівка в життя» з власних доходів, у розмірі 10%.

Водночас встановити організаційно-правову форму саме Центру соціально-психологічної адаптації алко- та нарко- залежних чоловіків «Путівка в життя» під час проведення моніторингу не вдалося. Крім протоколу ГО «Путівка в життя» про створення вказаного Центру, статуту ГО та довіреності на право діяти від імені ГО та підписувати договори, інших документів моніторам надано не було.

Договори про надання соціальних послуг відсутні. Проте, лише у двох з п’яти мешканців наявні договори про співпрацю в рамках реабілітаційної програми «Шлях до свободи», однак підписані вони виключно з боку осіб, які отримують соціальні послуги. Представником Центру договори не підписані.

У центрі не додержано норми площі на одну особу, не дотримуються санітарно- гігієнічні вимоги, порушено правила протипожежної безпеки. Крім того, не дотримано протиепідемічних заходів, зокрема у мешканців відсутні ЗІЗ та не проводиться температурний скринінг.

За результатами моніторингового візиту буде підготовлено звіт та направлено листи реагування до Міністерства соціальної політики та об’єкту моніторингу.

4 листопада
3 листопада