Вчора
19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня

Верховна Рада підтримала ініціативу народного депутата Тетяни Скрипки щодо впровадження психологічної реформи в школах

З початку повномасштабного вторгнення рф народний депутат Тетяна Скрипка зосередила увагу на питанні захисту дітей як найбільш вразливих у цей важкий період. За її активної участі та залученню міжнародних партнерів у кількох сумських школах вдалося облаштувати надійні укриття, щоб учні мали змогу продовжувати повноцінне навчання та перебувати у безпеці. Однак на сьогодні все більш важливим стає забезпечення не тільки фізичної захищеності для школярів, а й психологічної підтримки, адже війна, що триває вже більше року, завдає всім дітям великого стресу. Щоденні сирени, звуки вибухів, що доносяться з прикордоння, відчуття напруженості дорослих – все це відображається на психологічному стані дітей.  Саме тому парламентарка виступила із законодавчою ініціативою  невідкладного впровадження психологічної реформи в школах, яка вчора була підтримана голосуванням у Верховній Раді.

«Нашим дітям потрібна невідкладна психологічна допомога. Всім українським дітям, які пережили окупацію, втрату близьких, насилля. Дітям, які звикли до звуків сирен, укриттів і дорослих розмов. В них вкрали дитинство, але ми можемо зберегти їх здоров’я.

Ми усі маємо адаптуватися до змін і навчитися допомагати дітям в нових реаліях. Батьки – вдома, лікарі – у клініках, вчителі  – у школах. Постійний стрес залишає по собі розлади ментального здоров’я, розпізнавати їх маємо швидко. Про це законопроект 8️⃣3️⃣7️⃣8️⃣, і я щиро вдячна парламенту за підтримку нашої з Таня Цыба ініціативи.

Відтепер вчителі мають не менше, ніж 10% від обов’язкових 150 годин для підвищення кваліфікації, присвячувати навчанню методам розпізнавання психологічних травм.

Чому це важливо?

📍зменшення ризиків “прогавити” дитину, яка перебуває в стресовому стані, а це питання не лише здоров’я, а й життя;

📍попередження вторинної психологічної травми;

📍організація освітнього процесу у відповідності до потреб дітей з психологічними травмами;

📍довіра – як основа відносин між учасниками освітнього процесу.

Вчитель – це покликання. Не маю сумніву, що українські педагоги більше за інших знають і розуміють в якому стані доводиться навчатися їхнім школярам. Тому підтримають і власне навчання заради майбутнього дітей!

Відповідні пропозиції подала до проєкту закону “Про дошкільну освіту”, наступним кроком, який вже можна анонсувати, стане проведення круглого столу з залученням батьків, незалежних експертів, громадських організацій, вчителів.

Маю надію, що Оксен Лісовий підтримає такі ініціативи. Наостанок дякую Ольга Набоченко та Виктор Сальков, які експертно долучилися до розробки наших ініціатив з розумінням нагальної потреби забезпечення психологічної реформи в школах», – написала Тетяна Скрипка на своїй сторінці у Фейсбуці.

Нагадаємо, під час робочої поїздки до Вроцлава нардеп Тетяна Скрипка напрацювала з польською стороною багато планів щодо реалізації спільних проєктів. Одним із них є оздоровлення та створенням умов для реабілітації у Польщі українських дітей.

4 листопада
3 листопада