Вчора
24 квітня
23 квітня
19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня

Від Авдіївки до Далласа: творчий бізнес донеччанок

Відданість тому, до чого лежить душа, й творчий підхід до того, що робиш, — саме ці складові часто стають основою успіху.

Відданість тому, до чого лежить душа, й творчий підхід до того, що робиш, — саме ці складові часто стають основою успіху. Дві історії підприємців з Донбасу, які започаткували незвичний бізнес, підтверджують це правило.

Артпроєкти у прифронтовій зоні

Ганна Капітан живе у «гарячій точці» — Авдіївці. Попри близькість фронту, вона започаткувала два креативні проєкти — артстудію «Валіза» та інтер’єрну фотостудію Vintage, і обидва мають успіх.

Як повідомляє джерело vchasnoua.com, до війни Ганна мешкала у Донецьку й працювала медиком. З початком бойових дій жінці довелося покинути рідне місто та жити у різних регіонах України. Нарешті родина осіла в Покровську. Тут стало у пригоді давнє захоплення Ганни рукоділлям.

Переселенка з дитинства добре малювала. Після народження другої дитини зацікавилася вишивкою, наступним захопленням стало виготовлення прикрас з холодного фарфору. Саме у Покровську їй зустрілися люди, які запропонували продавати хендмейд-прикраси. Родина тоді жила у скрутних умовах, тому Ганна погодилася та стала брати додому якомога більше роботи. Щось доводилося вивчати просто на ходу.

Згодом жінці запропонували працювати у магазині «Художня хата», де вона у наступні два роки проводила численні майстер-класи. До цього переселенка й гадки не мала, що зможе працювати з дітьми

Після цього жінка переїхала до Авдіївки, де нарешті змогла здійснити свою давню мрію — започаткувати власну справу. Вона взяла в оренду два приміщення в одній будівлі: спочатку відкрила артмайстерню, а всі гроші, що там заробляла, вкладала в облаштування фотостудії.

Артстудія набула популярності серед дітей: тут проходили численні майстер-класи, тривалість яких складала 2–4 години. Вартість майстер-класу коливалася від 200 до 300 гривень.

Водночас, за словами Ганни, бізнес поки не приносить суттєвих доходів. Фактично, грошей вистачає на оренду, сплату податків і закупівлю матеріалів для майстер-класів. Але жінка сповнена надій на майбутнє. Зараз вона започаткувала новий напрям артстудії — реставрацію старих меблів.

Українські вишиванки в Техасі

Інша донеччанка, Олена Джейкобс, поїхала з рідного міста набагато далі — в американський Даллас. Історія її бізнесу почалася з того дня, коли їй захотілося замовити вишивані сорочки. З’ясувалося, що це дуже дорого, до того ж потрібно довго чекати, коли прийде замовлення.

Тоді виникла ідея створення власного онлайн-магазину. Вирішальним поштовхом став Майдан. Олена знайшла в Україні пару десятків підприємств, з якими домовилася про співпрацю. Через створений вебсайт жінка почала продавати український одяг у різні куточки світу. В неї робили покупки представники діаспор зі США, Канади, Мексики та Японії.

Згодом жінка вирішила, що треба пропагувати українську культуру безпосередньо в Далласі, а тому весь прибуток від онлайн-ресурсу вклала у відкриття традиційного магазину. При ньому також було відкрито майстерню вишиванки.

Зараз у магазині, крім одягу, продаються також різноманітні прикраси, кераміка та рушники. Цікаво, що найбільший попит українська вишивка має серед вихідців із Мексики, тому що традиційні орнаменти цієї країни схожі на гуцульські візерунки.

4 листопада
3 листопада