12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня

Вночі Липова Долина через місцевого агробарона перетворюється на місце екологічної катастрофи

Очільник ТОВ «Агропартнери-2009» Сергій Жамардій похвалився, що отримав дозвіл на роботу своєї сушарки, яка роками не давала спокійно жити людям. Натомість жителі селища переконані – ділок обманув екологів, увімкнувши сушарку під час перевірки не на повну потужність.

Новина про отримання дозволу на роботу сушарки Жамардія сколихнула Липову Долину. Люди, які мешкають поряд із виробництвом скандального «агробарона» кажуть, що їм знову доведеться жити в нестерпних умовах – дихати рештками зернових культур з мазутом та терпіти цілодобовий шум.  Назвати таке виробництво екологічним точно неможливо, відтак додають, що наразі немає жодних сумнів, що Жамардій отримав дозвіл на роботу сушарки, обдуривши або підкупивши перевіряючі органи.  Воно й не дивно, адже заради власного збагачення, керівник ТОВ «Агропартнери-2009» роками плював на людей і місцеву владу.

За словами жителів селища, коли сушарка працює на повну потужність, то це одразу зрозуміло. Шум, чорний дим, який валить із труби, пил від переробки зернових культур із відходами мазуту, який летить на голову… А за останній місяці нічого подібного люди не чули і не бачили, оскільки сушарка не працювала.

«Два тижні тому, 21 жовтня 2021 року, Департамент захисту довкілля та енергетики Сумської обласної державної адміністрації, рішенням установи державної санітарно-епідеміологічної служби, надав нам дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, а саме на роботу сушарки, за яку ми боролися останні пів року… Ми ініціювали позапланову перевірку щодо дотримання нашим підприємством вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища. Нас перевіряла Державна екологічна інспекція у Сумській області, приватна вимірювальна лабораторія Екоінжиніринг. Спеціалістами відділу державного нагляду  за дотриманням санітарного законодавства головного управління Держпродспоживслужби у Сумській області були проведені лабораторні дослідження щодо забору зразків повітря на відповідність вимогам допустимих концентрацій вмісту пила та шуму. Такі ж самі лабораторні дослідження були проведені спеціалістами Полтавської області. В результаті досліджень виявлено, що зразки повітря відповідають вимогам допустимих концентрацій», – похвалився Сергій Жамардій.

Він також звинуватив місцевих жителів у об’єднанні з начебто зацікавленими у його поразці, з селищним головою та депутатами селищної ради, а також згадав громадські слухання, які, за його словами, вони успішно витримали.

Доказів щодо нестерпних умов для життя, які стали наслідками виробництва Жамардія, багато. Так, жителька Липової Долини Галина Фесенко, яка пізно ввечері проходила повз сушарку, поділилися своїми враженнями від побаченого. За словами жінки, у таких умовах неможливо знаходиться більше 5 хвилин, не говорячи про постійне перебування. Тож їй не зрозуміло, як в такій ситуації Жамардій отримав дозвіл на роботу своєї сушарки.

«Учора проходили повз сушарку о 00.год.ночі і скажу одне: спасибі Богу, що мій будинок знаходиться далеко!!!! Там не те, щоб заснути, там не можливо знаходитися більше 5хв, ти відходиш, а воно в голові гуде!!! Бідні жителі прилеглих вулиць, підтримую вас у ваших протестах 100%%%, не розумію служби, які надали дозвіл і, звичайно, самого господаря сушарки!!! Опомніться, невже наскільки амбіції перевершують здоровий глузд?», – написала жителька Липової Долини Галина Фесенко.

Вона порадила Жамардію оселитися на деякий час неподалік сушарки, аби він особисто переконався в яких умовах вимушені жити бідолашні люди.

Нагадаємо, що голова Липоводолинської ОТГ назвав місцевого «агробарона» «оборзевшим» і запідозрив у нього корупційні зв’язки у верхівці владних кабінетів.

Також раніше проведена перевірка Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Сумській області виявила, що будівництво у 2015 році зерносушильного комплексу ТОВ «Агропартнери-2009»  здійснено без дозвільних документів та затверджених проектних рішень, а отже є самочинним.

Відтак, стає цілком зрозуміло, що дозвіл на роботу своєї неекологічної сушарки Жамардій отримав нечесним шляхом. І, як вже давно стало відомо, такими підходами до ведення агробізнесу у Липовій Долині Сергій Жамардій користувався роками – за допомогою «великих зв’язків», нехтував законодавством, безпекою людей і приносив численні збитки й проблеми громаді.

4 листопада
3 листопада