Вчора
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня
7 березня
6 березня
5 березня
4 березня
1 березня
28 лютого
27 лютого
25 лютого
23 лютого

Володимир Поцелуєв: «У разі необхідності Сумська ЦРЛ прийме хворих на COVID-19»

Володимир Поцелуєв, керівник Сумської ЦРКЛ та обласний депутат, взяв участь у програмі Анни Валевської «Які люди», де зокрема розповів про ситуацію з COVID-19 в Україні та Сумському регіоні.

Як вперше став депутатом: намагались через інтриги тодішнього районного керівництва зняти з посади, але майже весь колектив лікарні прийшов на сесію райради, взяв в облогу президію, а голос для виступу давали «тільки депутатові».

Про політичну позицію всередині партії: коли існує окрема позиція, що суперечить партийній лінії, я її завжди висловлюю і додержуюсь;

15 контрактів Сумської ЦРКЛ з НСЗУ: найбільше серед закладів охорони здоров’я в Сумсьскій області, кадри+обладнання, заклад повністю забезпечений фінансами на поточні видатки (зарплати, функціонування лікарні); а ось капітальні видатки (ремонти, нове обладнання) – з офіційних платних послуг (флюорографія, окрема vip-палата, масаж, соляна кімната, озокеритолікування, додаткове харчування при амбулаторному лікуванні), гроші готівкою брати в лікарні заборонено – тільки на спецрахунок.

Як отримати безкоштовні послуги: заключити договір з сімейним лікарем (або педіатром), отримати направлення на лікування від нього, саме лікування безкоштовне згідно протоколів; на жаль, не всі послуги й медикаменти входять до списку безкоштовних для пацієнта, список затверждується МОЗом; до того ж не всі медпрепарати мають однакову силу.

Планові й ургентні операційні втручання: перелік медпрепаратів, які не затверджені міністерством і, відповідно, не оплачуються НСЗУ – ми даємо пацієнту й пропонуємо самостійно придбати; в лікарні нема і ніколи не було благодійного фонду, куди б примушували здавати гроші; якщо людина хоче віддячити лікарні – може принести мішок цементу або паперу; головному лікарю не носять нічого; є деякі препарати, що не потрапляють в списки міністерства, їх пацієнт купує в аптечних закладах окремо без участі лікарні;

Про зарплату медичного робітника: більшість лікарень скаржиться на нестачу коштів навіть на зарплату, Сумська ЦРКЛ платить зарплати працівникам стабільно; але, на жаль, рівень зарплат – дуже низький; зарплата лікаря – в середньому 6 тис. грн., це дуже несправедливо, вихід – в підвищенні зарплати на рівні держави; багато наших лікарів і медичних сестер виїхало на Захід, бо вони не можуть працювати майже без грошей , це головна проблема лікарні, як і галузі в цілому.

Про реформу медицини: потрібно перезавантаження галузі; додаткове контрактування від НСЗУ – для дофінансування того, що не було дофінансоване ще в 2019-му році.

В разі необхідності Сумська ЦРКЛ прийме хворих на COVID-19: 6 апаратів ШВЛ, кисневе обладнання в палатах інтенсивної терапії; лікарня навіть дає в тимчасове користування кисневі концентратори обласній лікарні, бо в них не вистачає своїх.

Проблеми лікарні: перед усім – це заробітна плата; але вільних вакансій в лікарні майже немає -молодшого медперсоналу інколи не вистачає, але швидко знаходимо.

Навіщо йти в депутати знову: без цього завтра лікарня може просто померти.

Біографія: від сімейного лікаря до керівника медзакладу на протязі 17-ти років; дружина-бізнесвумен заробляє набагато більше, всього в житті вона досягла власноруч;

Що далі: робити кар’єру в бюрократичній сфері – немає бажання, всі пріоритети – в сфері охорони здоров’я;

Головні досягнення в житті: родина – дружина, син, донька.

Найближчий прогноз: жорсткий карантин, на жаль, — повернеться.

4 листопада
3 листопада