Вчора
20 червня
19 червня
18 червня
17 червня
15 червня
14 червня
13 червня
10 червня
8 червня
4 червня
31 травня
26 травня
23 травня
22 травня
21 травня
20 травня
18 травня
15 травня

Як начальник Сум Дрозденко вирішив під час війни “врегулювати” земельні питання для правильних людей

Здавалося б триває війна, Сумщину бомблять КАБами, говорять про можливий наступ, а тому наразі потрібно всі сили кинути на підвищення обороноздатності регіону, робити справи, що обʼєднують сумчан, які сьогодні більш за все прагнуть миру та перемоги.

Але, схоже, так у Сумській міській раді не бажають вчиняти, більш того, користуючись моментом, вирішили массово “опрацювати” земельні питання, для так би мовити “своїх” людей (чужі там зроду не могли отримати на халяву землю в межах міста, хіба що на Баранівському кладовищі), – повідомляє телеграм-канал “Суми: Головне”.

“І от кілька місяців тому, коли накопичилася ціла кіпа папірців на землю, іменованими наказами голови міської військової адміністрації Олексія Дрозденко, виникла “колізія”, як казав один шановний сумський мер.

Держреєстратори вперто відмовлялися зареєструвати накази начальника міста по землі в обхід сесії міськради, адже розуміли, що таким чином можуть вчинити неправомірні дії і згодом доведеться за все це відповідати уже не перед суспільством, а перед справедливим українським судом”, – повідомив журналіст Олександр Тахтай.

З іншого боку землю потрібно ділити, всі й так зачекалися – “правильні” люди кому скільки і куди вже всі “папери” занесли” у міськраду. Тому, щоб зрушити справу із місця Олексій Дрозденко 23 січня 2024 року надсилає листа до Мінюсту про роз’яснення “щодо вчинення реєстраційних дій на підставі рішень керівника військової адміністрації”.

Оскільки з Мінюсту відповіді не отримали, а земельні питання “вже горіли” (можливо, хтось уже і назад почав вимагати надані “папери”), то начальство Сум почало спамити Міністерство юстиції системно. Листи туди полетіли ще: 5 лютого, 1 березня, 28 березня, 2 квітня та 18 квітня 2024 року.

Паралельно, як повідомляє Тахтай, Дрозденко вмовляв державних реєстраторів все ж зареєструвати його накази по землі, але ті ніяк не хотіли порушувати законодавство.

І от 2 травня 2024 року начальник Сум Дрозденко отримав відповідь аж від самого замміністра юстиції Євгенія Горовця, де сказано наступне:

“З урахуванням наведених положень законодавства України повідомляємо, що лише за наявності відповідного рішення Верховної Ради України військова адміністрація населеного пункту (населених пунктів) наділяється можливістю реалізовувати повноваження у сфері місцевою самоврядування, у тому числі вступати від імені та в інтересах територіальної громади у відповідні правовідносини з іншими суб’єктами”.

А оскільки Верховна Рада таке рішення не приймала, то питання землі самочинно Дрозденку вирішувати не можна.

Однак, так як справа дуже “припікала”, керівництво міста знайшло інший вихід – “домовилися” із депутатами, зібрали сесію і спокійно прийняли рішення. Всього одним махом вирішили майже 150 земельних питань (хто не вірить, може сам перейти за посиланням і перевірити на офіційному сайті Сумської міської ради).. І що тут ще скажеш: війна війною, а земелька чекати не буде…

4 листопада
3 листопада