Вчора
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня
7 березня
6 березня
5 березня
4 березня
1 березня
28 лютого
27 лютого
25 лютого
23 лютого

Як змінився ринок праці на Сумщині під час коронакризи

Коронакриза стала справжнім викликом для служби зайнятості. На Сумщині, як і в цілому в Україні, відбулося суттєве зменшення кількості вакансій з одночасним зростанням кількості безробітних. Це підвищило конкуренцію за робочі місця, повідомляє Сумський центр зайнятості.

«Сьогодні у нашій області на одну вакансію претендує 18 безробітних. Обласна служба зайнятості не може вплинути на збільшення кількості робочих місць, проте докладає в цих умовах максимум зусиль для забезпечення населення роботою», – говорить директор обласного центру зайнятості Володимир Підлісний.

За період карантину в базі даних служби зайнятості налічувалося 5,6 тис. вакансій, що вдвічі менше, ніж за відповідний період минулого року. Середній розмір заробітної плати у вакансіях 5848 грн. При цьому кількість претендентів на одне робоче місце в районах широко варіюється. Так, кількість претендентів у Середино-Будському та Великописарівському районах становить відповідно 60 і 57 осіб на одне робоче місце, а у Сумському, Тростянецькому, Охтирському та м. Суми – від 6 до 12.

Сьогодні кількість безробітних перетнула позначку у 23 тис. чоловік (на 7,9 тис. більше, ніж торік на цю ж дату). Зростання обсягів реєстрації безробітних відбулося в усіх районах та містах.

Левову частку безробітних можна віднести до категорій осіб, які стикаються з більшими труднощами під час пошуку роботи: ті, кому залишилося 10 і менше років до пенсії, особи з інвалідністю, учасники АТО. категорії користуються додатковими гарантіями у працевлаштуванні.

За період карантину вже працевлаштовані майже 3,7 тис. осіб. Лише за травень вдалося знайти роботу для 800 чоловік. Порівняння статистики показує, що це значно менше, ніж у відповідному періоді минулого року. Причина одна – відсутні вакансії. Їх сьогодні 5,6 тисячі, минулого року було більше 11 тисяч.

Нині найбільше приймають на роботу людей сільськогосподарські, лісові та рибні господарства, до яких працевлаштовані 67% вчорашніх безробітних. В останні дні найактивнішими працедавцями стали ТОВ «Беєве» Липоводолинського, «Правдинське» Великописарівського, «Вікторія», ФОП «Загорулько Ю.В.» Краснопільського районів, ПАТ «Сумирибгосп», ДП «Лебединський лісгосп». По 7% працевлаштованих припадає на підприємства переробної промисловості (ТОВ «АП «Прогрес-Технологія», «Завод Кобзаренка», «КБ-Екопроект», ТОВ «Керамейя») та оптової і роздрібної торгівлі (ТОВ «Меркурій-К», «АТБ-Маркет», «ЕКО»). Збільшилася чисельність працюючих і у сфері надання транспортних послуг, де роботу отримали 4% шукачів роботи.

За словами В. Підлісного, спеціалісти служби зайнятості плекають надію, що з відновленням роботи підприємств, економічна активність на Сумщині пожвавиться, що відобразиться у створенні нових робочих місць. Однак, на думку посадовця, вже зараз можна припустити, що у зв’язку з поширенням дистанційної роботи та надання послуг онлайн може залишитися попит на кур’єрів, онлайн-викладачів, ІТ-спеціалістів, зокрема у сфері розробки сайтів тощо. При цьому скоротиться попит на працівників у галузях, які не зможуть повноцінно функціонувати протягом певного часу після завершення карантину, зокрема, у туристичній сфері, ресторанному та готельному бізнесі, на залізничному транспорті, у сфері відпочинку та розваг тощо.

Джерело http://debaty.sumy.ua/news/society/na-sumshhini-na-odnu-vakansiyu-pretenduye-18-bezrobitnih

4 листопада
3 листопада