Вчора
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня
7 березня
6 березня
5 березня
4 березня
1 березня
28 лютого
27 лютого
25 лютого
23 лютого

Єфрем Лазарев: У Північного промвузла має бути сучасна котельня, що належатиме тільки місту, а не бізнес-групам

Проблеми ТОВ «Котельня північного промислового вузла» стали одними з ключових під час розгляду позачергової сесії Сумської міської ради, скликаної для обговорення підготовки до опалювального сезону 2022-2023 років. На переконання заступника голови фракції політичної партії «Слуга народу» Єфрема Лазарева, зараз необхідно зробити все належне, аби цієї осені КППВ знову не взяла сумчан у заручники через власні багатомільйонні борги і не залишила їх напризволяще у холодних квартирах.

«Щороку перед опалювальним сезоном сумчани отримують черговий сюрприз від Котельні Північного промвузла та Сумського машинобудівного об’єднання. Підприємство повідомляє про накопичені борги за газ та електроенергію, які не дають йому розпочати роботу, і чекає, доки міська влада  у той чи інший спосіб вирішить проблему за рахунок бюджету – адже інакше сумчани замерзатимуть у своїх домівках.

Цього року ми вирішили не чекати, доки жителі міста знову опиняться у заручниках машинобудівного об’єднання, а вирішувати питання кардинально. Мова йшла про прийняття котельні до комунальної власності шляхом викупу за 1 гривню. Тоді б місто могло займатися модернізацією підприємства, реструктуризацією боргів тощо», – пояснив Єфрем Лазарев на своїй сторінці у Фейсбуці.

Однак після детального вивчення ситуації на позачерговій сесії міської ради з’ясувалося, що наразі КППВ має вкрай обмежені можливості для повноцінної роботи під час опалювального сезону, а з купівлею корпоративних прав на котельню місто «бонусом» отримає її величезні борги. Водночас на цих умовах фактична передача майна  не передбачається.

«З чотирьох котлів КППВ у робочому стані знаходиться один. Якщо він, наприклад, зламається – тепла не буде. Щоб відремонтувати ще хоча б один котел, потрібно 22,5 млн. грн. І це при тому, що ці котли застарілі та малоефективні, і працюють лише на газі, з яким можуть бути проблеми.

За гривню нам готові передати лише корпоративні права, а не сам майновий комплекс котельні. Він залишиться у власності ТОВ «Інжинірінг»

Разом з корпоративними правами місто купить сотні мільйонів боргів підприємства за газ, електроенергію та інші послуги», – деталізував заступник керівника фракції «Слуга народу».

У зв’язку з критичним станом справ на котельні Єфрем Лазарев ставить логічні питання:  чи можна назвати це ефективним вкладенням коштів міського бюджету, особливо у воєнний період? Заплатити чужі борги за право користуватися древніми котлами, що вимагають ще немало капіталовкладень? Також він дивується, чому зазначену інформацію знову повідомили депутатам незадовго перед початком опалювального сезону, адже пошук альтернативних варіантів потребує часу.

«Якщо порахувати, скільки міських коштів вже вкладено у вирішення питань КППВ, і скільки ще доведеться вкласти, і що ми отримаємо в результаті – стає зрозуміло: нам потрібно не викуповувати залишки заводської котельні, а будувати свою.

З сучасним обладнанням, з ефективним використанням палива різних видів, з високим ККД. І щоб вона за будь-яких умов належала місту і його жителям, а не бізнес-групам. Це – єдина можливість раз і назавжди вирішити проблему КППВ», – наголошує заступник голови фракції «Слуга народу».

Свою пропозицію Єфрем Лазарев також аргументує тим, що під час дії воєнного стану постачальникам газу і електроенергії заборонено відключати боржників, тож котельня, попри борги, зможе працювати у цей опалювальний сезон. За цей час, вважає представник партії «Слуга народу», потрібно займатися підготовкою проєкту та будівництвом нової.

«Сумчани не повинні бути заручниками і мерзнути у квартирах!» – резюмує Єфрем Лазарев.

4 листопада
3 листопада