17 вересня
14 вересня
13 вересня
12 вересня
11 вересня
10 вересня
7 вересня
6 вересня
5 вересня
4 вересня
3 вересня
2 вересня
30 серпня
29 серпня
28 серпня
27 серпня
24 серпня
22 серпня

Зʼявилися докази того, як Федорченко використовує свою посаду для власного збагачення

Ми неодноразово писали про те, як фірма яку заснував голова Сумської обласної ради Віктор Федорченко і яка нині належить його дружині, а керує нею його син Дмитро, вигравала багатомільйонні тендери на державних замовленнях, повʼязаних із організаціями, які безпосередньо підпорядковуються облраді, – пише телеграм-канал “Суми.Головне”.

Так, лише під час війни його фірма взяла участь у 26 тендерах на загальну суму 114 327 651,68 грн. Як зазначає інформаційний ресурс “Опендатабот” у 2022 році, фірма Федорченка “натендерила” на 9 634 271 грн, у 2023 році – уже на 63 628 121 грн, а в 2024 році (який ще навіть не закінчився) – 53 953 343 гривень.

При цьому у довоєнному 2021 році будівельна фірма Федорченко “натендерила” всього 5 498 506 грн. – тобто під час війни “Будівельно-виробнича компанія “Федорченко” не те що не знизила обороти, а навпаки лише на державних закупівлях наростила їх більше ніж в десять разів!

Відзначимо, що більшу частину тендерів, компанія Федорченка виграє у комунальних підприємств, які безпосередньо підзвітні і підконтрольні Сумській обласній раді і керівників яких, погоджує саме Віктор Федорченко. Лише “Комунальне некомерційне підприємство Сумської обласної ради Сумський обласний клінічний онкологічний диспансер” замовив послуг і товарів у ТОВ “Будівельна виробничо-комерційна компанія “Федорченко” на сумму 54 657 294 гривень, а орган державної влади «Департамент капітального будівництва Сумської обласної державної адміністрації» на сумму – 51 617 284 гривень.

Більш того, на фоні таких надприбутків під час війни, виглядає просто аморальним бажання родини Федорченків покращити територію біля їхнього ресторану “Санремо” у центрі Сум за рахунок бюджетних коштів. Незважаючи на те, що фірма не виконала вчасно ремонт обʼєкту, на другий рік війни 27 грудня 2023 року була укладена угода про продовження будівництва – куди ще потрібно спрямовувати кошти сумчан, як не на благоустрій біля ресторану Федорченків, де полюбляють влаштовувати корпоративи сумські чиновники?! Невже більше в Сумах проблем не має?

Але, як бачимо, незважаючи на всі ці очевидні факти, реакції на них відповідних органів так і не було – адже формально Віктор Федорченко до всього цього начебто ніякого відношення не має, зиску для себе ніякого не отримував, а все решта – просто співпадіння! Ну буває так, особливо, якщо ти голова обласної ради, а твої родичі та працівники також є депутатами різних рівнів…

От тільки є одне але у цьому всьому. Так, згідно офіційної декларації голови Сумської обласної ради Віктора Федорченка за 2023 рік, він від свого сина (який зараз керує його фірмою, що виграє усі ці тендери) отримав подарунок.

Ну і що – скажете Ви! Хіба не може син батькові зробити подарунок, наприклад, на день народження?… Та може, – відповімо ми. От тільки цей подарунок не якась дрібничка, а скромно так – 450 тисяч гривень! Ну от не має у сина Федорченка фантазії – тому “беріть тату 450 тисяч і спасибі, що Ви є”!

Ще раз підкреслимо – ця інформація міститься в офіційній декларації Віктора Федорченка, кожен може сам у цьому пересвідчитися!

Враховуючи розмір цього “подарунка” від по факту директора фірми, яка виграє багатомільйонні тендери на підприємствах та установах, які безпосередньо підконтрольні Віктору Федррченку, правильно було б, на нашу думку, називати це не “подарунком”, а хабарем.

Бо так ми можемо дійти, що і Лисенку рік назад давали не хабар, а подарунок, та і решта вітчизняних корупціонерів можуть скористатися таким “ноу-хау” від родини Федорченків і декларувати свої нетрудові доходи, як “подарунки”…

Колись один суддя уже розповідав, що “наколядував” мільйон доларів. Як бачимо тема із “подарунком” виявилася більш безпечною і довірливою, якщо до цього часу (а декларація була подана ще 19 березня 2024 року) ніхто не зацікавився законністю таких фінансових “жестів”…

4 листопада
3 листопада