Вчора
24 квітня
23 квітня
19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня

З’явилися фото нового торгового комплексу, який планують звести у центрі Сум

Фото проєкту нового торгового комплексу «Набережний», який хочуть звести на вул. Набережна р. Стрілка на місці нині існуючого речового ринку, оприлюднили у фб-групі Сумы — История города / Суми — історія міста. Нагадаємо, сумський архітектор Едуард Головін так презентував проєкт майбутнього комлексу:

«Місто Суми засновано на злитті трьох річок — Стрілка, Сумка і Псел. Мало хто знає, особливо із молоді, що річка Стрілка до 70-х років минулого століття протікала відкрито. Зараз річка тече в колекторі, про її існування нагадує лише назва вулиці «Перша Набережна р. Стрілки».

Передпроектна пропозиція формування кварталу від універмагу «Київ» до проволку Терезова будується на ідеї присутності води. Водна течія з хвилями і виром відображена в архітектурних формах. Ідея присутності річки підкреслена об’ємно — просторовою композицією забудови кварталу.

Аналіз пішохідних і транспортних зв’язків показав, що один із найбільш інтенсивних напрямків руху — вздовж русла річки Стрілка. Було прийнято рішення про створення пішохідного бульвару, на тому місці де тече річка. Пішохідний бульвар є головною композиційною віссю продольного напрямку, а менш значна поперечна вісь сформована вхідною групою. Вздовж головної вісі двоповерхова забудова має хвилясте покриття — ця форма винахід іспансько — швейцарського архітектора сучасності Сантьяго Калатрава.

На перехресті вісей утворився вир у вигляді водяної воронки з внутрішнім двором і рестораном на третьому поверсі, яких має розкриття в середину цього двору.

И ещё немного о проекте нового торгового центра «Набержный»…

Опубліковано Сумы – История города / Суми – історія міста Пʼятниця, 14 грудня 2018 р.

Покрівля на рівні другого поверху використовується для тимчасового паркування автомобілів. Наявність даної парковки частково вирішує проблему паркування автомобілів в даному кварталі та створює комфортні умови обслуговування покупців з рівня другого поверху. Для забудови даного кварталу пропонується залишити річку Стрілку в колекторі та побудувати монолітну плиту на укріпленій грунтоементними палями основі в якості фундаменту, на яку будуть спиратися металеві конструкції поверхів. Металоконструкції круглих колон та решітчастих перекриттів зменшать навантаження на фундаменти, в порівнянні з монолітом, та компенсують і розподілять нерівномірні зусилля в конструкціях. Відсутність несучих стін, крім коробів сходових кліток, дасть можливість вільно спланувати внутрішній простір та максимально облаштувати фасади склом.

Генеральним планом торгівельного комплексу «Набережний» запропоновано створити накриту пішохідну зону (пасаж) з відкритим внутрішнім двором, де обслуговування покупців передбачено із середини пасажу.

Дана концепція — це авторське бачення на організацію вільного (незабудованого) простору в центрі міста, яка розроблена за ініціативи та фінансової підтримки потенційних інвесторів (забудовників)».

4 листопада
3 листопада