Вчора
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня
7 березня
6 березня
5 березня
4 березня
1 березня
28 лютого
27 лютого
25 лютого
23 лютого

“Законопроєкт №6313 передбачає більше прав і можливостей для студентського самоврядування”, – нардеп Максим Гузенко

У парламенті зареєстрований законопроєкт №6313. Він передбачає більше прав і можливостей для студентського самоврядування, щоб молодь стала потужним джерелом змін в університетах. Про це у Фейсбуці повідомив народний депутат від Сумщини Максим Гузенко (партія «Слуга народу»).

“Жодних рішень про студентів без участі студентів!

У парламенті зареєстрований законопроєкт №6313. Він передбачає більше прав і можливостей для студентського самоврядування, щоб молодь стала потужним джерелом змін в університетах.

Із 1 січня 2022 року значно підвищився розмір стипендії: у закладах профтехосвіти — у 2,5 раза, у вишах – мінімум у 1,5 раза. Наступний крок — студентство стане незалежним від адміністрації в питанні фінансування.

У законопроєкті залишається норма про 0,5% власних надходжень університету, які мають іти на студентську раду, але при цьому закладається можливість студрадам самостійно розпоряджатися цими коштами. Університети автоматично виділятимуть гроші зі спецфонду на банківський рахунок громадської організації, створеної за рішенням вищого органу студентського самоврядування. Студради зможуть витратити їх на організацію наукових конференцій, культурно-масових заходів, підтримку юридичних рішень студрад, протестів, членських внесків для участі у міжнародних студентських організаціях.

Значно зросте представництво студентів у органах управління університетом: із 10 до 20% у вчених радах та з 15 до 20% у конференціях трудових колективів.

Керівник виконавчого органу студентського самоврядування тепер матиме право взяти академвідпустку на період виконання повноважень, зі збереженням місця навчання, джерела фінансування та права на проживання в гуртожитку. Адже бути головою студради – це повноцінна робота, відповідальність за фінанси тощо.

І головне — накази та розпорядження університету будуть недійсними без погодження зі студрадами. Якщо зараз зі студентами не погоджують рішення про призначення голови студмістечка, гуртожитку тощо, то після прийняття законопроєкту такі рішення будуть неприпустимі”, – написав Максим Гузенко.

4 листопада
3 листопада