Вчора
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня

Завдяки ініціативі нардепа Тетяни Скрипки садибу Харитоненка відремонтують у рамках «Великої реставрації»

За ініціативи народного депутата Тетяни Скрипки комплекс садиби Харитоненків, збудований наприкінці ХІХ століття, передали до сфери управління Міністерства культури та інформаційної політики. Це дасть можливість відновити архітектурну пам’ятку національного значення в рамках «Великої реставрації». За словами народної обраниці, завдяки цій державній програмі з’явилася реальна можливість зробити її перлиною Сумщини, перетворити на осередок культурного життя і туристичний магніт для цілого регіону.

Будівлі Комплексу садиби Харитоненків не використовуються з 90-х років. Останнім часом він належав Міністерству освіти та науки. Зараз об’єкт знаходиться у незадовільному стані та потребує реставрації.

«Пам’ятка архітектури “Садиба Харитоненка” – це величний комплекс у середмісті Сум, який багато років занепадає.

Сьогодні єдина можливість зробити реконструкцію, яка коштує мільйони гривень і не під силу місцевим бюджетам, це передати пам’ятку національному історико-культурному заповіднику “Глухів”. І я вдячна Міносвіти і Мінкульту за ці рішучі кроки. Далі буде», – прокоментувала народний депутат Тетяна Скрипка.

Тепер заповідник «Глухів» має провести належну інвентаризацію майна Комплексу садиби, визначити його вартість, провести індексацію основних фондів, а також укласти охоронний договір на пам’ятку архітектури.

Нагадаємо, родина Харитоненко – відомі меценати і благодійники. За кілька десятиліть вони зробили значний внесок у розвиток систем охорони здоров’я, освіти, образотворчого й музичного мистецтва.

Цукрозаводчик Іван Герасимович Харитоненко став добрим генієм для свого рідного краю. Він витрачав величезні суми на благодійність, збудував реальне і духовне училище, жіночу гімназію, притулки, церкви та багато іншого. Своєму єдиному сину заповів побудувати у Сумах кадетський корпус та дитячу лікарню в пам’ять трагічно загиблої доньки Зінаїди.  Основним посланням його заповіту дітям та онукам було “Любіть Суми так, як я любив я”.

Возможно, это изображение (3 человека, люди стоят и на открытом воздухе)

4 листопада
3 листопада