Вчора
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня
7 березня
6 березня
5 березня
4 березня
1 березня
28 лютого
27 лютого
25 лютого
23 лютого

Завдяки системам публічних закупівель Сумщина заощадила понад 1 млрд гривень

Так, за 2019 рік Сумська область заощадила 636 млн гривень, а за початок 2020 року– вже 401 млн гривень. Про це повідомила радник з питань муніципальних фінансів Сумського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Ірина Алєєва.

«Ця економія – різниця між сумою коштів, яку замовник планував витратити на закупівлю, і сумою, яку витратив по факту. До появи системи ProZorro мова про економію від очікуваної вартості йшла не часто. Тому 1 мільярд гривень – це сума, яку могли б втратити платники податків Сумщини, якби не конкуренція на торгах», – коментує Ірина Алєєва.

Зазначена тема закупівель через ProZorroта заощаджень на них – є популярною серед запитів від представників об’єднаних територіальних громад Сумщини. Зокрема, в останньому із тренінгів «Використання системи Prozorro», організованим Сумським регіональним офісом Програми «U-LEADз Європою», взяли участь понад 70 фахівців з ОТГ області,– підкреслила керівник Сумського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Марина Лобова.

За її словами, ця тема є популярною серед ОТГ, адже громади в нових умовах життя навчаються використовувати доцільно свої ресурси, а зекономлене направляти на розвиток своїх територій.

Загальна кількість торгів на ProZorro по області за півтора роки –більше 70 тисяч, одна тисяча замовників та 5,5 тисяч підприємств – постачальників. Щомісяця в системі з’являються 3-5 тисяч нових постачальників зі всієї країни.

Найбільший рейтинг серед замовників – Сумська міська рада (за сумою та кількістю замовлень). Найактивнішими організаторами серед замовників – ПАТ «СУМИХІМПРОМ» та Головне управління Національної поліції у Сумській області. Найбільше перемог у торгах і з найбільшою сумою замовлень – постачальник ТОВ «АМК РЕМ-БУД» і на другій сходинці КП «ШЛЯХРЕМБУД». Найактивніше у 2020 році придбавали комп’ютерну техніку  та програмне забезпечення.

Також, у сфері охорони здоров’я найбільший рейтинг серед організаторів публічних закупівель – КНП «Сумська обласна клінічна лікарня»  та на другій сходинці КНП «Центральна міська клінічна лікарня».

Серед постачальників, які найактивніше перемагали у торгах, підприємства – ТОВ «БАДМ-Б» (498 лотів) та ПВКП «Валлента» (497 лотів).

Щодня в системі ProZorro по всій країні оголошується близько 5 тисяч закупівель вартістю 2 млрд гривень. Там купують майже все: від серветок до послуг на ремонт доріг.

«На сьогодні накопичилося безліч даних про закупівлі, і кожен громадянин може подивитися, як і на що витрачаються кошти. Сайт prozorro.gov.uа дозволяє розглядати, що купують чиновники за гроші громадян. Чи то місцева влада організовує концерт, чи ремонтує парк, чи замовляє послуги харчування для школи – можна дізнатися всі деталі», – зазначає Ірина Алєєва. – Тобто сайт дає доступ до всіх документів, включно з договором і додатками. А це інформація і про працівників постачальника, специфікацію товару, зміни вартості, терміни поставок чи виконання робіт тощо».

Також ще один цікавий інструмент контролю за виділеними коштами та виконанням ремонтних робіт – інтерактивна карта «АНТИКОРУПЦІЙНА КАРТА РЕМОНТІВ», на якій зібрано всі ремонти багатоквартирних будинків, доріг, тротуарів, шкіл, садочків, бібліотек, спортмайданчиків тощо.

Кожен житель області може знайти адресу ремонту, що має виконуватися, перевірити інформацію про ремонт і, в разі потреби, залишити скаргу, а також, якщо помічено на карті помилку, можна запропонувати її виправити.

За матеріалами Сумського регіонального офісу Програми «U-LEADз Європою»

4 листопада
3 листопада