Вчора
19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня

Чому українські яблука такі дорогі

Рекордно високі ціни на яблука в кінці поточного сезону пов’язані із кількома факторами, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на shuvar.com.

По-перше, менший врожай і, відповідно, менша пропозиція. У 2019 році, за оцінками різних експертів, Україна зібрала на 10% менше яблук, ніж у 2018 році, коли врожай був рекордним. Падіння валового збору не вдалось нівелювати навіть інтенсифікацією молодих насаджень. У сусідній Польщі, яка нам завжди допомагає компенсувати дефіцит власного яблука, врожай також знизився”, – пояснює Тетяна Гетьман, керівник департаменту “Аналітика” ОРСП “Шувар”.

До-друге, обмежений імпорт. З жовтня по грудень включно Україна постійно нарощувала обсяги імпорту і зменшувала експорт, що теж не було несподіванкою для сезону з невеликим врожаєм. У січні після новорічного ажіотажу імпорт просів, але потреба в ньому знов почала зростати у лютому. У другій половині зими більшість українських мереж активно працювали із польським яблуком і робили б це надалі, якби не оголосили карантин в країнах ЄС.

“Через припинення постачання із Польщі, українські мережі почали активно спустошувати українські сховища. До речі, у березні, на фоні падіння імпорту, ми ще й збільшили експорт яблука. Річ у тому, що білоруські трейдери теж залишились без польського яблука і вимушені були активніше працювати з українськими виробниками. Це не могло не вплинути на вартість – перший стрибок ціни на українське яблуко відбувся саме у 20-х числах березня”, – підкреслює Тетяна Гетьман.

По-третє, запізнення старту ягідного сезону. У травні на ринок не вийшов головний конкурент яблука – українська суниця садова (полуниця). Через холодну весну у господарствах Півдня та Закарпаття ягода дуже повільно визрівала. А дехто взагалі втратив значну частину врожаю через приморозки. Саме в середині травня ціни на яблука піднялись до небачених до цього показників.

Вищий від попереднього року рівень цін на яблука та їх зростання у березні нікого особливо не дивували. Але ніхто не очікував, що у травні український фермер зможе продавати яблуко дорожче долара за кілограм. Так, до кінця травня ціни швидко подолали межі найбільш оптимістичних прогнозів і на гуртових майданчиках коштують 27-35 грн/кг, а мінімальні роздрібні ціни подолали позначку 40 грн/кг.

“Ціни на яблука зростають навесні вже два сезони поспіль. Дехто побачив в цьому закономірність і, виходячи з цього, планує продажі в наступному сезоні. Але ті фермери та трейдери, які у цьому бізнесі більше 5 років, чудово пам’ятаю сезони, коли ціни на яблуко не зростали взагалі або навпаки обвалювались в кінці сезону через надлишок пропозиції. Тобто фермери чи трейдери не впливають на ринкову ціну, а можуть лише впливати на власні витрати шляхом збільшення продуктивності, оптимізації логістики, диверсифікації каналів збуту та напрацювання міцних прозорих стосунків із бізнес-партнерами”, – наголошує Тетяна Гетьман.

4 листопада
3 листопада