Хурму в Україні вирощують з кожним роком дедалі активніше
Зважаючи на суттєві зміни клімату не довго чекати того часу, колі хрущі гудітимуть вже не над вишневим садком коло хати, а над садком хурми. Виявляється хурму в Україні вирощують з кожним роком дедалі активніше, пише seeds.org.ua.
Щодо потепління і кліматичних змін дендролог Євгеній Ткачук заспокоює: “зміну клімату не треба перебільшувати, тим більше що це саме зміна, а не просте потепління”.
Однак хурма вже давно не просто гостя на городах України, є дослідний колекційний сад в ДП Новокаховське і навіть повноцінний приватний сад Наталі Мартишинець. Буяє цей сад хурми на схилах Чорної гори, яка височіє над Виноградовом, що на Закарпатті.
Промислових плантацій хурми в Україні поки що не існує, хоча клімат цілком для цього підходящий.
“Промислова культура хурми гібридної для виробництва фруктів для споживання в свіжому вигляді можлива в приморських регіонах, частині Закарпаття та Одещини, вся інша територія України може бути використана для вирощування хурми вірджинської для переробки плодів на джеми та пастилу”, – розповів дендролог Євгеній Ткачук.
До речі хурма, це не овоч і не фрукт. Хурма – це ягода. Однак дізнатися точно скільки людей вже вирощує цю ягоду в Україні важко. “Точна статистика відсутня. Виходячи з опитування, можна впевнено говорити про сотні садівників”, – каже Євгеній Ткачук.
Водночас говорити про те що незабаром українці можуть споживати винятково власну, місцеву хурму, поки зарано, зазначив експерт. Однак доповнити вітчизняною продукцією полиці українських магазинів цілком можливо, переконаний Євгеній Ткачук.
До речі, саджанці і сіянці хурми в Україні продають вже давно.
За сіянець хурми, однорічний, дикий і не щеплений просять до 100 гривень. Уже щеплений саджанець хурми коштує приблизно 300 гривень, кронований — від 600, а той, що на наступний рік плодоноситиме — понад тисячу гривень.
Хурма не потребує спеціальної обробки хімікатами, а плодоносити починає на четвертий рік. Семирічне дерево дає близько 20 кілограмів врожаю. Дерева старіші, від 15 до 50 років, можуть принести до 200 кілограмів. А ось росте хурма довго – дві сотні років.
agroreview.com