Українські агровиробники здатні зберегти лише 20% врожаю картоплі

Щоб уникнути імпорту картоплі та забезпечити цим овочем внутрішній ринок України, потрібно встановити у всіх господарствах зрошення, тобто автоматичний полив, та побудувати картопляні сховища, вважають асоціації виробників картоплі. Про це повідомляє “П’ятий канал”, пишеagronews.ua.

“Україна забезпечена лише на п’яту частину від власної внутрішньої потреби картоплесховищ. Цього не вистачить, щоб Україна могла прогодувати себе з осені до весни збереженою картоплею”, – виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова.

У 2020 році харчуватися власним виробництвом українці будуть хіба що з червня й до серпня. Молодою картоплею, з нею проблем немає.

“Цього року молоду картоплю не садили хіба що на асфальті. Ситим у нас щодо картоплі буде червень і шматочок липня. А от далі можуть бути запитання. Тому що середньо пізніх і пізніх сортів посаджено абсолютно стільки ж, скільки й минулого року”, – додала Руженкова.

Тож імпорт поновиться. І завозити закордонні продукти буде в рази дешевше, ніж оптово скуповуватися у вітчизняних аграріїв.

“Динаміка українських цін напряму залежить від ціни ефективного імпорту. Тобто в нас ціни зростають доти, доки не починають завозити сюди імпортний товар. У нас гречка зростала на початку цього року доти, доки стало вигідно завозити її сюди з Казахстану”, – розповів економіст Олег Пендзин.

Ціни на соціально важливі харчі – хліб, овочі, олію – зростатимуть, бо світова економіка підірвана коронавірусом. Тому борщ ми готуватимемо за європейськими цінами.

“Поїде імпорт. А якщо поїде імпорт, то він поїде за тими цінами, які будуть світовими. А світова ціна цього року зростатиме, тому що в світі є проблеми. Можна сміливо враховувати, що відсотків на 10-12 ціни зростуть”, – уточнив Пендзин.

Та все ж українські фермери можуть вплинути на кількість імпорту. А отже, і на ціну борщу. Об’єднавшись, декілька аграріїв разом мають усі шанси забезпечити денну норму споживання.

“Якщо ті хлопці хочуть активно виходити на супермаркет, їм треба робити виробничу кооперацію. Їм треба кооперативи виробничі робити, щоб накопичувати обсяги. Бо в імпорту немає обмежень. Якщо треба 100 тонн – приїде 100 тонн, треба 200 – буде 200”, – пояснив Пендзин.

Вчора