Вчений знайшов спосіб тривалого зберігання продуктів
Вчений під час підготовки до кулінарного конкурсу винайшов новий спосіб тривалого зберігання продуктів — за допомогою шовку. Після чого він створив стартап, який виграв кілька стартап-конкурсів, потім він винайшов нову технологію і запатентував її.
“Шовковий” спосіб дозволяє подовжити час зберігання продуктів до 200%. Про це повідомляє Scientific Reports. Бенедетто Мареллі, доцент кафедри цивільного та екологічного проєктування в Массачусетському технологічному інституті (MIT), знайшов нове використання шовку.
Готуючись до кулінарного конкурсу в лабораторії, єдина вимога якого полягала в тому, щоб додавати шовк в кожне блюдо, Мареллі випадково залишив на лавці полуницю, змочену в шовку. Коли він повернувся майже через тиждень, виявилося, що полуниця, на яку він наніс покриття, була ще їстівною.
Тепер вчений розглядає своє ненавмисне відкриття як можливість досліджувати здатність шовку розв’язувати проблему харчових відходів. Мареллі на базі MIT створив стартап, який прагне повторити й розширити початкове відкриття, використовуючи шовк в якості основного інгредієнта для розробки продуктів, які продовжують термін придатності всіх видів швидкопсувних продуктів.
Технологія компанії має значний вплив на продовження терміну придатності цілих і нарізаних продуктів, м’яса, риби та інших продуктів харчування. Зараз одна третина світових запасів продовольства щорічно витрачається, але при цьому понад 10% населення планети страждає від голоду. Харчові відходи мають серйозні соціальні, економічні та медичні наслідки, які зачіпають як розвинені, так і країни, що розвиваються.
Хоча з’явилося багато технологій, спрямованих на продовження довговічності свіжих продуктів, вони часто використовують генетичні модифікації, екологічно шкідливі пакувальні матеріали або є дорогими в реалізації. “Поки що більшість інновацій в харчовій та агротехнології базується на генній інженерії, інженерії рослин, машинобудуванні, штучному інтелекті та комп’ютерних науках. Існує багато можливостей для інновацій з використанням матеріалів, таких як наноматеріали та біоматеріали. Шовк-це спосіб вирішити багато проблем, що стоять перед харчовою промисловістю, не змінюючи вроджених властивостей самих продуктів”, – розповів Бенедетто Мареллі, доцент кафедри цивільного та екологічного проєктування в Массачусетському технологічному інституті (MIT).
Сильні сторони шовку виникають з природної простоти матеріалу, відточеної тисячоліттями еволюційної біології. У Cambridge Crops використовується запатентований і ефективний процес з використанням тільки води і солі для виділення і перетворення натурального білка з шовку. Це дозволяє легко інтегрувати шовкові покриття Cambridge Crops в існуючі лінії з перероблювання харчових продуктів без необхідності в дорогому новому обладнанні або модифікаціях. Після нанесення на поверхню їжі шовкове покриття утворює несмачний, що не має запаху і іншим чином непомітний бар’єр, який уповільнює природні механізми розкладання їжі.
Залежно від продукту, термін зберігання може збільшитися до 200%. Це не тільки дозволяє зменшити кількість харчових відходів, але також знижує викиди парникових газів при транспортуванні.
Джерело: Аграрії разом