Вчора
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня
7 березня
6 березня
5 березня
4 березня
1 березня
28 лютого
27 лютого
25 лютого
23 лютого

До губернатора Сумщини прийшли з ініціативою створити регіонально-ландшафтний парк «Верхньоесманський»

Ось уже рік активісти борються за збереження унікального куточка природи, що знаходиться між Глуховом та Шосткою, а саме – між селищем Вороніж та селами Гамаліівка, Слоут та Землянка. На Глухівський район припадає 7705 га цієї території, на Шосткинський – 3395 га.
Щоб запобігти незаконній вирубці лісу, його спалюванню та бeздумному розорюванню земель з неймовірно багатою історією, до справи долучились громадські організації, науковці та просто небайдужі громадяни. Проте з місцевих владних кабінетів покищо ішли тільки відписки. Цього разу клопотання про створення РЛП ”Верхньоесманський” подали до голови Сумської ОДА.

Місце козацької сили

На території, яку хочуть зробити заповідною, знаходиться одна з найвищих точок півночі Сумщини – Гора Карпичина (208,6 м.). Знаходиться вона в Шосткинському районі на стародавньому Слоутському шляху. Подій та людей, повязаних з цими місцями не перелічити. Деякі дослідники навіть вважають, що саме цим шляхом своє військо князь Ігор вів до Путивля. А ще це відомий козацький шлях з містечка Вороніж до Глухова, яким часто подорожував відомий український письменник Пантелеймон Куліш. Саме цією дорогою, згідно щоденника історика Ханенка, несли тіло гетьмана Скоропадського для поховання у Гамаліївці. Тутешні пейзажі надихали достойників сіверської землі. Тут відбувалися і визвольні події початку 20 сторіччя. В Слоутських лісах діяли Глухівський та Шосткинський партизанські загони. Саме тут, в хуторі Гута, відбулось їх перше об’єднання в легендарний Сумський загін на чолі з Сидором Ковпаком.

Сьогодні ж на славному Слоутському шляху ведеться масштабна вирубка лісу з порушенням Конституції України, законів, земельного кодексу та всіх можливих законодавчих норм. Втрачена вже не одна сотня гектарів лісу, унікальних ландшафтів, прихистку тварин, комах та червонокнижних рослин.
Пасічник-аматор, член ГО «Спілка бджолярів Шосткинщини» та керівник ГО «ФІКС» (фонд історико-культурної спадщини) Сергій Рубаник говорить: «Ми з однодумцями зрозуміли, що якщо це не зупинити – громада втратить ще до 1000 га готового лісу віком до 30 років та можливість мати цей маршрут.
Оскільки, згідно карти 1906 року, на Карпичиній горі розміщувалась пасіка, ми клопочемо і про розміщення тут пасічної точки для отримання особливого меду, запилення сільськогосподарських культур, популяризації здорового способу життя, туризму, дбайливого ставлення до довкілля та збереження популяції бджоли».

Науковці дали добро

Клопотання до голови ОДА про створення РЛП «Верхньоесманський” в Шосткинському та Глухівському районах є науково обгрунтованим. Це зроблено завдяки роботі наукової експедиції на чолі з керівником науково-дослідного відділення Національного природного парку ”Гетьманський” Сергія Панченка. Офіційно підтримали створення заповідної зони і в Інституті географії АН України. Сергій Панченко розповідає: «Ми дослідили територію і визначилися, що в цьому випадку найкращим є створення саме регіонального ланадшафтного парку, а оскільки це верхів’я річки Есмань, то бути йому «Верхньоесманським». Тут збереглися старі діброви, сосняки-чорничники, є різноманітні болота, включаючи рідкісні у нас сфагнові, тут представлена значна кількість рідкісних видів рослин, що теж є ознакою добре збережених природних комплексів. Рідкісні геологічні утворення – виходи пісковиків – єднають проектований ландшафтний парк з Гетьманським нацпарком! Основу майбутнього заповідного об’єкта складає існуючий заказник «Верхньоесманський» площею 2912 га. На території відбувалися історичні події, пов’язані з історією Гетьманщини та другої світової війни. Розташований поміж двох історико-культурних заповідників Глухів та «Державотворці Сіверщини», проектований РЛП дозволить сформувати потужний туристичний кластер і сприятиме розвитку туризму». Науковець впевнений, що адміністрація регіонального ландшафтного парку може бути створена як комунальний заклад спільно об’єднаними територіальними громадами сучасних Шосткинського та Глухівського районів.

«Ми довго боролися за цей куточок землі, але з владних кабінетів отримували тільки відписки. Тим часом гектари лісу продовжували знищувати. Мною особисто неодноразово за даним фактом були подані заяви до шосткинського відділу поліції, де обіцяли розібратися та встановити факт злочину. Проте, як кажуть, віз і нині там. Але недавній випадок підпалу вирубаного лісу був останньою краплею. Ми знову звернулися до поліції. Там розглядають версію підпалу території місцевими аграріями для подальшої оранки. Хоча вони мають самі розуміти, що додаткові прибутки отримають не від розорювання та вирубки, а від від запилення сільськогосподарських культур, збереження якості грунтів та доброго природного зволоження. Цього розуміння поки нема.

Відтак ми вкотре подали клопотання про створення охоронної території та організації пасічної точки як туристичної локації. Цього разу звернулися до голови Сумської ОДА Романа ГРИЩЕНКА», – говорить Сергій Рубаник.

 

Чи підтримає голова Сумської ОДА ініціативу активістів та науковців – повідомимо згодом.

Джерело: sumy.today

4 листопада
3 листопада