Вчора
15 травня
13 травня
11 травня
7 травня
6 травня
1 травня
30 квітня
29 квітня
25 квітня
24 квітня
23 квітня
19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня

На Глухівщині завдяки оновленню свердловин люди економлять кошти

У Березівській ОТГ за підтримки DESPRO облаштували свердловини і економлять до 40% витрат.

  На минулому тижні в Березі по вул. Миру майстри завершили капітальний ремонт свердловини. Тепер на місці колишньої старої башти облаштована новітня система, яка подає воду мешканцям.

Як розповів директор КП «Шевченківське» Дмитро Прилуцький, свердловина оснащена енергоефективним насосом та автоматизованою системою керування. На частотних станціях завдяки комп’ютерному обладнанню регулюється тиск у мережі, що запобігає гідроударам. Усі показники мережі водопостачання виводяться на монітор. Сама система управління розташовується у спеціально обладнаному будиночку, який під це звели. Вода тепер не йде через башту Рожновського, як було до цього, а одразу зі свердловини, не контактуючи з навколишнім середовищем, прямує у водогін до споживачів.

Насамперед підвищилась якість питної води. Крім цього, не менш важливо те, що вдається заощаджувати на енергоносіях, а значить – на тарифі. При постачанні води завдяки новітньому обладнанню – частотному перетворювачу – вдається економити до 40% електроенергії. А так як це – основна складова тарифу, то відповідно і його вдалось зберегти, не підвищуючи. Сьогодні в Березівській громаді, якщо порівняти з іншими селами Глухівського району, вартість куба води залишається найнижчою – 7 грн.

Варто зазначити, що це вже дванадцята свердловина, яка оновлена в цій ОТГ за 4 роки. Сьогодні там не залишилось без частотної станції жодного села. Модернізація водогонів дала можливість людям, які живуть у віддалених точках, забути про таке явище, як відсутність тиску.

Щоб швейцарці відібрали для участі саме Березівську ОТГ, довелось багато попрацювати на різних рівнях. У кінці 2018 року DESPRO майже завершило роботу по напрямку водопостачання в Україні. Залишили для співпраці лише 9 ОТГ з усієї країни, серед них і Березівську. Так, завдяки цій роботі на модернізацію системи водопостачання у громаду за 4 роки зайшло близько 4 млн грн. Крім сучасних свердловин, по селах за ці кошти частково були оновлені водогони.
Обов’язковою умовою від іноземців було співфінансування. Тому кожен житель за встановленим тарифом оплачував технічну документацію та деякі матеріали. Може виникнути питання: «Чому ж не безкоштовно?» А все просто: у швейцарців є чітка позиція – якщо ти вкладаєш хоч якісь кошти, то і ставитись до цього вже будеш бережливо та заощадливо. Попередньо у селах проводився технічний аудит, який і показав проблемні місця водогонів. Представники DESPRO вивчали, і яка мережа в населеному пункті, і де найбільші втрати, і скільки є споживачів тощо. Після чого сільська рада затвердила «Програму модернізації, оптимізації та розвитку системи водопостачання», що стало першою сходинкою у проведенні такої глобальної роботи. Обов’язковою умовою для DESPRO був і облік води. Тому сьогодні в ОТГ не залишилось жодного об’єкта соціальної сфери, який не обладнаний лічильником. Два останні роки швейцарські партнери зробили великий акцент на навчанні фахівців комунального підприємства, яке надає послугу водопостачання. Їм розповідали про роботу новітнього обладнання, а також на практиці показали, як подібні підприємства працюють у Польщі. Там працівникам КП «Шевченківське» вдалось отримати неабиякий досвід. Він допоміг їм стати кваліфікованими фахівцями та власноруч провести повну модернізацію системи водопостачання в селах.
Найближчим часом у Березівській ОТГ з’явиться ще одне ноу-хау: усі свердловини обладнають надсучасними лічильниками, які матимуть комп’ютеризовану систему передачі показників. Тобто, оператор бачитиме кількість спожитого об’єму води, не виходячи з кабінету і навіть через свій мобільний.

Джерело: nedelya.info

4 листопада
3 листопада