Вчора
24 квітня
23 квітня
19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня

Щоб зберегти посаду, головлікар 5-ї лікарні зупиняє її роботу. І це – під час епідемії

Щоб не втратити свої крісла, керівництво 5-ї міської лікарні нагнітає ситуацію довкола ще не прийнятого рішення про можливу реорганізацію медичного закладу та підбурює медиків вийти на акцію протесту.

Після того, як у рамках реформи децентралізації до Сумської громади приєднали Сумський район, постало логічне питання про об’єднання двох медичних закладів – 5-ї міської лікарні та лікарні Св. Пантелеймона (колишня райлікарня), які знаходяться поруч на одній території. Це дозволить зменшити витрати на утримання медичних закладів та спрямувати заощаджені кошти на покращення матеріально-технічної бази вже об’єднаного закладу, у тому числі й на боротьбу з коронавірусною інфекцією, яка продовжує вирувати на Сумщині та забирати людські життя.

Утім, таке рішення прийшлося недовподоби керівництву 5-ї лікарні. Схоже, воно так хоче зберегти свої посади, що вдається до маніпуляцій персоналом та поширенням неправдивої інформації щодо процесу реорганізації. Людей під розпис змушують виходити на мітинг. І це при тому, що рішення щодо майбутньої реорганізації ще навіть не розглядалося та не озвучувалися усі деталі цього процесу.

До речі, самі працівники 5-ї лікарні таємно просять допомогти їм у цій скрутній ситуації.

«Нам сьогодні повідомили, що ми будемо приєднані до лікарні Св. Пантелеймона. Нам розповідають, що нас закриють. Ми цьому не віримо, але завтра усіх під розпис заставляють організувати мітинг. Нас нічого не питають. Хочемо, аби ви просто знали нашу позицію», – йшлося у анонімному повідомленні, яке надійшло на адресу редакції нашого сайту.

Ознайомившись із декларацією очільника лікарні В’ячеслава Петренка стало зрозуміло, чому об’єднання установ викликало стільки супротиву. Так, у 2020 році серед усіх керівників сумських медзакладів саме очільник 5-ї лікарні отримав найбільшу заробітну плату – майже 905 тис. гривень, із яких 860 тис. гривень – у якості керівника установи та ще 170 тис гривень пенсії. Враховуючи, що йому пішов вже 75 рік, доцільність перебування на такій високій посаді – під великим питанням.

Як бачимо, за достаток керівництва медзакладу хвилюватися не варто, на відміну від його підлеглих, яким лікарня заборгувала понад 3 млн гривень заробітної плати за серпень. Всю суму людям мали сплатити ще наприкінці місяця, але через декілька тижнів вирішили задобрити «копійками», виплативши тільки 30% від залишку.

Співробітники лікарні кажуть, що стали заручниками ситуації і не можуть піти проти волі її керівництва, яке, до слова, вирішило створити інформпривід, організувавши екстрені збори «невдоволеного» колективу.  Під час зібрання заступниця директора з медичної частини Тетяна Ткач залякувала присутніх наслідками реорганізації медзакладу – скороченням персоналу, соціальною напругою у громаді та зниженням якості надання медичної допомоги.  Говорила також, що лікарня є самодостатнім медичним закладом, що підтверджує факт прийняття пацієнтів із коронавірусною інфекцією. Відтак, за її словами, цілком доцільним було б реорганізувати саме лікарню Св. Пантелеймона і приєднати її до 5-ї лікарні.

«Враховуючи складну ситуацію навколо COVID-19, будь яке втручання в стабільну діяльність КНП «Клінічна лікарня №5» СМР взагалі неприпустимо, оскільки призведе до тяжких та незворотних наслідків», – зазначалося під час зібрання.

Чим же завершиться ситуація довкола реорганізації 5-ї сумської лікарні стане відомо вже найближчим часом.

4 листопада
3 листопада