Вчора
19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня

Суд зобов’язав глухівчанина, який самовільно відрізав батареї, сплатити за тепло

Суд вчергове зобов’язав глухівчанина сплатити більше 33 тис. грн за тепло, незважаючи на самовільно відрізані батареї у квартирі

 Глухівський міськрайонний суд виніс рішення стягнути з мешканця Глухова 33,4 тис. грн. на користь КП «Глухівський тепловий район» як борг за послуги підприємства.
Позов до суду подав тепловий район. Позивач зазначав, що за період з січня 2017 року станом на 1 грудня 2019 року відповідач не сплачує за отриману теплову енергію, уникає зустрічей з працівниками підприємства та відмовляється від підписання договору, хоча фактично продовжує отримувати послуги з централізованого опалення та обслуговування внутрішньо-будинкових систем центрального опалення.
Як розповів журналісту юрисконсульт КП «Тепловий район» Віктор Губенко, громадянин К. ще у 2011 році відрізав батареї у квартирі однієї 3-поверхівки. Цей споживач – боржник з великим стажем, сплачував за тепло лише за рішенням суду. Його питання неодноразово розглядала комісія з реструктуризації заборгованості, що діяла при виконкомі Глухівської міської ради з 2003 по 2006 рік. Тут вивчались причини, чому саме людина не може сплатити за комуналку, пропонувались варіанти виходу з даної ситуації, наприклад, можна було скористатись розстрочкою. Використавши всі методи, комісія дала доручення тепловикам звернутись до суду, а також тимчасово відключити теплопостачання боржнику.
– Підкреслюю, мова у 2003 році не йшла про встановлення приладів індивідуального опалення – злісному неплатнику тимчасово відключали подачу тепла у квартирі. Але з часом К. це рішення сприйняв як наче дозвіл на відключення і у 2011 році самовільно відрізав батареї у квартирі, – пояснює юрист.
У квартирі, яка знаходиться на другому поверсі, залишились лише труби стояків. Споживач вважав, що вже має право не платити за тепло, але постійно суд доводив інше. Згідно правової позиції Верховного Суду України, якщо у квартирі є стояки і йде подача тепла до будинку, то теплопостачальна організація свої зобов’язання щодо надання тепла у квартиру повністю виконала. Крім цього, спираючись на судову практику, якщо споживач самостійно відключився від мережі теплопостачання, він не звільняється від оплати за користування тепловою енергією.
Борги з громадянина К. завжди доводилось повертати лише через суд. Він звертався з цього питання навіть до Верховного Суду, але рішення по попередній справі, яка датується травнем 2019 року, було не на його користь. Споживач на сьогоднішній день вже сплачує одну суму боргу за тепло, щомісяця відраховуючи її з заробітної плати. У квітні 2020 року глухівчанин отримав чергове рішення, за яким до його виплат додався трирічний борг у розмірі 33,4 тис. грн.
Квартира, про яку йде мова, не приватизована, вона належить громаді міста. Громадянин К. виступає користувачем даного житла, але там не проживає. При огляді житла тепловий район встановив, що там не витримуються санітарні норми (іншими словами – квартира нічим не опалюється). Через це страждають сусіди: у їхніх квартирах сирість, пліснявіє стеля. Вони мають повне право йти до суду з вимогою відшкодування збитків, а також вимагати зобов’язати К. повернути назад батареї. Бо у багатоповерхових будинках всі мешканці просто зобов’язані законом утримувати житло у належному для проживання стані.
Як зазначає керівництво «Теплового району», сьогодні у місті це єдиний випадок, коли людина самовільно відключилась від мережі.

nedelya.info

 

4 листопада
3 листопада