Вчора
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня

У Шостці падають аварійні дерева, а влада каже, що поки немає автовежі, за допомогою якої їх можна зрізати

У гаражному кооперативі «Майский», що у Садовому мікрорайоні, дерева падають, мов картковий будиночок, руйнуючи при цьому господарські споруди. Востаннє тополі пошкодили електроопори, в результаті чого організація залишилася без світла. За словами голови кооперативу Володимира Пустового, його численні звернення до відповідних органів залишаються поза увагою. А тим часом аварійні дерева загрозливо нависають над гаражами та його власниками. 

Лише за останній рік на території громадської організації споживачів електроенергії «Майский» впало близько 10-ти сухих дерев, розповідає її голова Володимир Пустовой. Періодично аварійні насадження руйнують тамтешні гаражі, а ось влітку минулого року одна з велетенських тополь впала прямо поряд з проїжджою частиною вулиці Воронізької.

Після цього випадку пан Володимир пішов на прийом до міського голови Миколи Ноги і попросив організувати видалення аварійних дерев. «Мер відповів, що потрібно створити комісію, обстежити дерева, і, якщо вони дійсно є аварійними, скласти акти і видалити їх», – говорить чоловік.

Восени цього року Володимир Пустовой отримав з виконкому офіційну відповідь на своє звернення, де йшлося про те, що аварійні дерева будуть зрізані згідно графіку 2019 року. «Розпочався 2020 рік – і жодної реакції з боку влади. А в травні знову падають два дерева, і знову трощать дві покрівлі. Слава Богу, обійшлося без людських жертв»- полегшено зітхає голова кооперативу.

Варто зазначити, що аварійним тополям близько ста років, і за своїм розміром вони є дуже великими, що подвоює їх небезпеку. 17 вересня штормовий вітер знову зробив свою лиху справу і повалив ще два дерева, які впали на гаражі кооперативу та пошкодили електроопори. «Удар був такої сили, що два стовпи повалило просто «під корінь», – розповідає пан Пустовой. Тепер три ряди гаражів – а це 80 людей – залишилися без світла.

Особиста зустріч з виконуючим обов’язки начальника управління житлово-комунального господарства Сергієм Шкаріним, яка відбулась днями, вселила надію в чоловіка, що аварійні дерева незабаром будуть видалені. «Він мені пояснив, що потрібен спеціальний ордер на спилювання дереві, і завірив, що аварійні насадження видалять протягом місяця», – говорить Володимир Пустовой.

Для тих, хто не знає – що робити і куди звертатися в разі наявності на прибудинковій чи іншій території аварійних насаджень, виконуючий обов’язки начальника УЖКГ Сергій Шкарін інформує: по-перше, потрібно написати відповідну заяву до комунальної установи або до виконкому, ну а потім – чекати на прихід спеціальної комісії, яка визначає, аварійне дерево чи ні. «Комісія складається з представників Сумської екологічної інспекції, представників УЖКГ, управління з питань надзвичайних ситуацій», – пояснює керівник.

І за результатами цього обстеження складається відповідний акт, який затверджується рішенням виконкому. Тільки після цього видається ордер на спилювання дерева.

Тополі по вулиці Воронізький дійсно підлягають видаленню, підтвердив пан Шкарін. Але проблема в тому, що вони дуже високі, а автовежі, за допомогою якої ці роботи могли б бути виконані, наразі немає. «Зараз готується новий тендер на виконання послуг з видалення аварійних насаджень, і я впевнений, що це питання незабаром буде вирішене», – додав в.о. начальника УЖКГ.

До речі, самовільна порубка і пошкодження дерев або чагарників тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 15 до 30, а на посадових осіб – від 75 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто, це 255 гривень – 510 гривень. Окрім цього, відшкодовуються збитки залежно від діаметру пня незаконно зрізаного дерева.

Джерело: shostkanews.city

4 листопада
3 листопада