Вчора
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня

В історичній будівлі біля дитячої лікарні: чи справді це найкраще місце для розміщення бази тероборони в Сумах?

Базу територіальної оборони в Сумах можуть розмістити в одній з історичних будівель міста – у колишньому приміщенні дитячої лікарні на вулиці Троїцькій, 57.

Про це йдеться у рішенні № 2707-МР «Про внесення змін до рішення Сумської міської ради від 23 вересня 2020 року № 7392-МР «Про затвердження Переліку другого типу об’єктів комунальної власності Сумської міської територіальної громади, що підлягають передачі в оренду без проведення аукціону» (зі змінами) (щодо вул. Троїцької, буд. 57)».

Ініціатором розгляду цього питання є міський голова Олександр Лисенко, про що міститься повідомлення на офіційному порталі Сумської міської ради 26 січня 2022 року (Головна/Новини/Події/«У Сумах на Троїцькій розміститься база територіальної оборони громади»).

Таке рішення Сумської міськради викликає як мінімум подив, адже ця будівля є архітектурною перлинкою міста, нехай навіть і трохи занедбаною. Зрозуміло, що сумська бригада територіальної оборони повинна бути розміщеною у пристойних умовах, у зручних приміщеннях, пристосованих для ведення саме такої діяльності. Але чому це має бути саме в історичному центрі міста, практично навпроти обласної дитячої лікарні Святої Зінаїди та неподалік від обласної лікарні та онкодиспансеру?

До того ж влада міста має усвідомлювати, що у разі розміщення бази тероборони за цією адресою можна остаточно попрощатися з надією коли-небудь відреставрувати цю архітектурну памятку, і навіть в разі проведення ремонту, необхідного для розміщення бази, вона втратить своє неповторне обличчя, адже військова частина повинна бути обладнана у суворій відповідності до певних вимог, як то встановлення паркану, обладнання приміщень, заїздів для техніки тощо.

Варто відзначити, що лікарню свого часу хотів побудувати ще його батько Іван Герасимович Харитоненко, про що він зазначав у своєму заповіті:

«По мірі сил і можливостей, якщо мені особисто не вдасться влаштувати, покладаю на мого сина: … влаштувати в м. Суми дитячу лікарню на двадцять ліжок з усіма зручностями і забезпечити капіталом в 30 тисяч рублів, вносячи такий в Сумську міську Думу».

У 1896 році Павло Іванович збудував приміщення лікарні, яка стала одним з перших дитячих лікувальних закладів. Хворих дітей лікували безкоштовно. У головному корпусі лікарні розміщувалися хворі «з внутрішніми та хірургічними хворобами». У другому корпусі лежали хворі на дифтерію та скарлатину.

Цей заклад був одним з найкращих в країні за оснащеністю та доглядом хворих аж до Лютневої революції 1917 року.


Тож, можливо, міській владі варто пошукати інше, більш прийнятне для усіх сторін рішення, щоб і бійцям територіальної оборони було зручно, і місто не втратило одну зі своїх видатних архітектурних пам’яток?..

sts.sumy.ua

4 листопада
3 листопада