Вчора
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня

На Сумщині колишню колонію хочуть перетворити на заповідник

Вчора, 14 липня, до Шостки завітав голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович. Разом із міським головою Шостки Миколою Ногою та місцевими експертами обговорили подальші кроки у розбудові державного історико-архітектурного заповідника «Державотворці Сіверщини».

Ідеться про створення заповідника на місці Гамаліївського монастиря, в якому розташована усипальниця членів родини гетьмана Скоропадського.

Нагадаємо, у 1956 році Гамаліївський монастир оголошено пам’яткою архітектури республіканського значення, але 1962 року Сумський облвиконком передав колишню обитель Міністерству внутрішніх справ, яке переобладнало її під виробничо-виховну установу суворого режиму утримання. За часів Незалежності України тут розташовувалась Шосткінська виправна колонія № 66, де відбували покарання засуджені уперше за тяжкі злочини. Кілька років тому колонію закрили у зв’язку з реорганізацією пенітенціарної служби.

У червні 2019 року  у монастирі заснували Державний заповідник «Державотворці Сіверщини».

Під підлогою монастиря, яка вже вкрита сучасною плиткою, знаходяться сім поховань роду Скоропадських, у тому числі і Петра — батька останнього гетьмана України Павла Скоропадського. 1918 року він взяв владу і проголосив Україну  гетьманською державою, але гетьманат існував недовго.

Від поховань роду Скоропадських вціліло лише три надгробки. Куди зникли решта поховальних плит і чи є там досі труни з тілами, ніхто достеменно не знає.

 

4 листопада
3 листопада