Вчора
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня

Стало відомо, куди потрапляють використані медичні маски та рукавички

Медичні маски та гумові рукавички, які використовують поза межами медзакладів у Сумах, не утилізують, а везуть на полігон. Лікарні міста мають договори зі спецпідприємствами, що утилізують такі відходи, передає suspilne.media.

Усе сміття, яке збирається в Сумах, вивозять на полігон у Великому Бобрику, за 30 км від обласного центру. Саме туди нині везуть і використані засоби індивідуального захисту містян, говорить директор підприємства, що опікується полігоном. «У мене утилізації, як послуги, немає. Лише — захоронення ТПВ, яке привозять з міста. Якщо в пакеті, який приїхав на полігон, була маска, то ми її захоронили, як і інші ТПВ. Окремо рейсів з масками чи рукавичками до мене не приїжджає, бо я не маю права на утилізацію», — розповів директор КП «Сумижилкомсервіс» Богдан Здєльнік.

Про правила викидання засобів захисту розповіли у Держпродспоживслужбі. «Вірус може виживати на тканинах до 8 годин, тому ми кладемо маску в поліетиленовий пакет. Якщо у нас одноразова маска чи рукавички, то викидати в урну безпосередньо не рекомендується. Ми знімаємо маску зовнішньою частиною всередину, загортаємо в листок паперу і викидаємо в урну. Протягом того часу до очищення вірус в ній інактивується, і далі буде безпечне видалення. Суб`єкти господарювання, великі магазини, збирають в окрему ємність, пакет, і також цей час проходить, і його безпечно видаляють. Вони не становлять небезпеки», — розповіла начальниця управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби на Сумщині Валентина Тищенко.

Чи безпечно для довкілля викидати маски — говорить еколог Сергій Шевченко: «Якщо їх викидають у сміттєвий бак, то їх на полігон відвозять і утилізують там. Тут немає проблем. Це, коли починають спалювати, то виділяються такі речовини, як діоксини».

ccc59a781d0e3116.jpg

Як поводяться із засобами захисту медики — розповіли у дитячої лікарні міста. Пані Світлана – медична сестра, має справу з інфекційними хворими. «Після того, як оглянув лікар, і дитину відправили у відділення, він роздягається в передбаннику, приймає душ. Речі замочуємо. У нас є бокси два – один для комбінезонів, а інший — для використаних окулярів, шапочок, масок, рукавичок. Все замочується на півгодини. Потім прополіскується, збирається в пакети, і утилізується», — розповіла медсестра Світлана Соболева.

Востаннє з лікарні вивозили використані медичні відходи тиждень тому. «Всі шприци, всі системи, голки, рукавички підлягають такому виду утилізації. Договір із фірмою, що має на це ліцензію. Вивозять у залежності від накопичення, не рідше 2 разів на рік, а так — буває щоквартально. Зберігаються все в окремому приміщенні, доступу до якого немає стороннім особам», — розповіла головна медсестра дитячої клінічної лікарні Тетяна Шпірко.

debaty.sumy.ua

4 листопада
3 листопада