12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня

У Глухові розпочався туристичний сезон

З 26 травня запрацювала головна місцева туристична перлина – башта водогону. Напередодні виконавчий комітет міської ради прийняв рішення дозволити НЗ «Глухів» проводити екскурсії на період дії карантину з обмеженням для груп не більше 5 осіб.

Щоб достойно зустріти відвідувачів, співробітники заповідника організували толоку: зайнялися прибиранням пам’ятки та прилеглої території. Але за великим рахунком візитна картка Глухова, якою давно стала ця інженерна споруда, потребує професійної реставрації.

У понеділок на апаратній нараді в міськраді під час обговорення проблем місцевих пам’яток архітектури серед проблемних будівель звучала і башта водогону. Як зазначила гендиректор Національного заповідника «Глухів» Ірина Мошик, вона в жахливому стані. Башту нищить грибок, стіни – у глибоких тріщинах. Кілька років тому міськрада вже починала процедуру її передачі з балансу міста у власність держави, тобто на баланс заповідника. З Глухова її ніхто б не вивіз. Башта як стояла, так і стоятиме, але була реальна можливість реставрувати споруду за кошти Мінкульту. Процес на останній стадії підписів припинила попередня влада.
“Це було безглузде рішення. Якби нам вдалося завершити передачу, то зараз стовідсотково вже була б проєктна документація, а це мінімум 300 тисяч гривень. Тому що у 2018 році Міністерство культури робило її практично на все, що подавали. Відповідно, ми могли б уже просити гроші на реставрацію споруди”, – зазначила І. Мошик.
Наразі башта водогону знаходиться на балансі місцевого відділу культури. Коштів нема навіть на її косметичний ремонт.
До речі, прозвучала інформація, що мер Мішель з фантастичною командою планували навіщось вирізати автентичний бак всередині, від чого будівля абсолютно втратила б цінність як цілісна інженерна споруда.

Башта водогону працює з 12:00 по 16:00 без вихідних.

nedelya.info

4 листопада
3 листопада