Вчора
13 травня
11 травня
7 травня
6 травня
1 травня
30 квітня
29 квітня
25 квітня
24 квітня
23 квітня
19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня

У Сумах готуються випускати гіпоалергенне молоко

СНАУ готується до випуску першого в Україні гіпоалергенного молока А2. Це стало можливим після 10 років генетичних дослідів та відбору порід корів.

Як повідомили у пресслужбі Сумського національного аграрного університету, Суми стануть першим містом України, у якому розпочнуть випуск “правильного молока”, а саме молока з казеїном А2.

Більше 10 років сумських науковців пішло на генетичні досліди. Але наразі у Сумах готові до випуску молока А2.

Коров’яче молоко (молоко великої рогатої худоби) приблизно на 87% складається з води і на 13% з «твердих фракцій»: жиру, білка, лактози ( «молочного цукру») і мінералів. Найціннішою частиною сухих речовин є білки. Білкові речовини молока складають 3,3% – основним компонентом молочних білків є казеїн (близько 2,7%).

У свою чергу, близько 30-35% казеїну (еквівалентно двом чайних ложок в літрі молока) є бета-казеїном, з якого існує кілька різновидів, які визначаються генами корови. Найбільш поширеними з цих варіантів є A1 і A2. Різниця між ними лише в тому, що в білка А2 в ланцюзі амінокислот в положенні 67 коштує гистидин , а в бета-казеїну A1 в цьому положенні варто пролин.

Дослідження показали, що через цю різниці травні ферменти взаємодіють з бета-казеїну А1 і А2 по-різному. При перетравленні білка А1 з ланцюга амінокислот виділяється пептид БКМ 7, а з бета-казеїну А2 – ні. При цьому БКМ 7 не завжди утворюється в травній системі людини. БКМ 7 може бути створений або знищений під час ферментації молока або в процесі виробництва сиру.

Вчені вважають, що ця різниця виникла через мутацію, яка сталася 5-10 тис. років тому. Тоді у деяких корів пролин в позиції 67 був замінений гистидином, і згодом мутація широко поширилася через розведення у більшості стад в західному світі.

 

4 листопада
3 листопада