16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня

“Велика реставрація-2021” на Сумщині: що хочуть реставрувати і за які гроші

В Сумській області готують об’єкти-кандидати на “Велику реставрацію 2021 року”. Один із них – Сумський обласний художній музей імені Онацького. Що планують реставрувати і чи мають на це гроші, дізнавалися журналісти.

Художньому музею на Покровські площі, 1 у Сумах – 100 років. Тут зберігаються близько 17 тисяч експонатів.

У будівлі два поверхи: на першому представлені картини живопису та скульптура, на другому – декоративно-ужиткове мистецтво.

З останнього мають понад дев’ять тисяч експонатів, але експонують тільки дев’яту частину, розповіла старша наукова співробітниця Наталія Курасова.
“На другому поверсі, ми бачимо, що різними способами ми викручуємося, бо музей – це живий організм, в якому повинні проходити усілякі виставки”, – говорить співробітниця музею.
Мають і підвальне приміщення. Саме там зберігаються мистецькі запасники з експонатами, деяким – понад 500 років. У тому числі – мистецька спадщина Івана Кавалерідзе. Деякі експонати – в коробках.
Окрім скульптур Калалерідзе, у фондах музею є кераміка, скло, фарфор, килими, вишивка тощо.
Якщо музей потрапить до проєкту “Велика реставрація 2021 року”, то виставляти зможуть більше, переконана директорка музею Надія Юрченко.
“У нас працює експозиція старого мистецтва 16-19 століття. В новій будівлі, якщо вона буде, дай Бог, ми плануємо мистецтво 20-21 століття. А в маленькій будівлі, зараз вона у приватній власності, ми хочемо відкрити галерею видатних – скульптур Кавалерідзе, меморіальну залу Никанора Онацького і багато років у нас діяло потужне виробництво – “Сумський фарфоровий завод”, – розповідає про плани директорка.
На такі зміни у музеї, за словами голови Сумської облдержадміністрації Романа Грищенка, потрібно понад 150 мільйонів гривень.
“Приблизна вартість виконання робіт з реставрації обійдеться в близько 35 мільйонів гривень, де в нас буде передбачено і реставрацію, і, врешті решт, підключення до каналізаційних міських мереж, зміна вікон, покрівлі, ремонт фасаду та самих експозиційний залів. Поки що, орієнтовно, будівництво нового сучасного музейного корпусу ми плануємо, десь в масштабі близько 120 мільйонів. Після виготовлення проєктно-кошторисної документації, будемо мати чіткі цифри, які необхідно витратити на це будівництво”, – говорить Грищенко.
Сумський художній музей

Окрім, цього музею, за словами Романа Грищенка, до переліку “Великої реставрації” із Сумських будівель подаватимуть садибу Харитоненків, що на Троїцькій.

Садиба Харитоненка

Директорка школи архітектури і дизайну Тамара Кубракова вважає, що з розшренням площі музею потрібно також змінювати і принципи його роботи з відвідувачами.

“Є така ідея надати музею більше площі, тому що там дуже багато скарбів зберігається, особливо у запасниках. Але виникає таке питання: добре, із запасників ці скарби дістануть, і їх десь виставлять, і це буде таке продовження того, що зараз є у музеї ім. Онацького. По суті, нічого не зміниться. Зацікавлені люди прийдуть і подивляться, але їх – одиниці. А для того, щоб привабити у нове приміщення, та і у старе приміщення, свого глядача, знайти його, для цього потрібно змінювати стиль роботи. Старими методами не вийде, час змінюється, люди вимагають інших вражень. Просто прийти до музею і походити у тиші, під пильним поглядом наглядача, де тобі не можна ні вліво, ні вправо, де за тобою стежать – ніхто не піде зараз”, – вважає Кубракова.

 

Джерело: suspilne.media

4 листопада
3 листопада