Вчора
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня

Як пройшли чотири місяці карантину на Сумщині?

Чотири місяці тому в Україні ввели карантин. За недотримання його правил передбачили адміністративну відповідальність – штрафи від 17 тис. грн до 34 тис. грн. Від 22 травня карантин послабили (до 31 липня діє адаптивний карантин).

Журналісти Суспільного дослідили всі рішення у справах про порушення карантину на Сумщині, опубліковані у судовому реєстрі з 16 березня до 10 липня, та підсумували: кого, за що покарали (або ні) та скільки всього штрафів призначили.

Це – перший матеріал із серії про суди та порушення карантину. Детальний розгляд адмінпротоколів – у наступних матеріалах.

Яка загальна картина порушень?

За інформацією, що подає сайт державної судової адміністрації, станом на 30 червня на Сумщині до судів поліція передала 627 адмінпротоколів про порушення карантину. З них 224 – повернули на доопрацювання. Тобто, майже всі вони містили неточності.

Суддя-спікер Ковпаківського райсуду Владислав Костенко пояснив це тим, що законодавство щодо карантину – нове та самі обмеження також нові, то при складанні протоколів допускали помилки, які перешкоджали розгляду цих протоколів.

У 40 випадках штраф – наклали. Ще понад 162 справ – поки не розглянуті.

У Нацполіції Сумщини журналістам повідомили: окрім адмінпротоколів, через порушення правил карантину на Сумщині відкрили п’ять кримінальних проваджень.

За цією інформацією, всього у 16,5% справ – суди наклали штраф.

Станом на 15 липня в судовому реєстрі налічується 626 судових постанов про порушення правил карантину. Одна людина не дочекалась розгляду протоколу – чоловік помер і справу закрили.

За гендером, найбільшими порушниками виявилися чоловіки – 70% адмінпротоколів (серед тих, які були надійшли до судів) складені саме на них. Найбільше – за відмову від обсервації – 219 протоколів, 71 – щодо відсутності маски або респіратора, 20 – щодо порушення перевезення людей.

На жінок складали багато протоколів за продовження роботи, наприклад, відділів у магазині з непродовольчими товарами.

За географією – найбільше адмінпротоколів розглянули у Глухівському районі (224). Вони, зазвичай, стосувалися відмови від обсервації. “Друге” місце у Сум – розглянуто 107 адмінпротоколів, “третє” – у Сумського району – 70 протоколів. Детальніше – в інфографіці.

Порушення самоізоляції та відмова від обсервації

Найбільше справ, а це 289 адмінпротоколів, – відмова від обсервації та порушення самоізоляції. З них суди повернули на доопрацювання 225 справ, закрили 69. За цей час суди наклали штрафів на 119 тис. грн.

На Сумщині під час жорстких карантинних обмежень працювати тільки два пункти пропуску “Бачівськ” та “Юнаківка”. Люди, які перетинали КПП, отримували анкету, де мали зазначити свої персональні дані, а також те, чи йдуть вони на самоізоляцію, чи потребують місце для обсервації.

“Лідерство” за розглядом таких справ у Глухівського міськрайонного суду – близько 211 постанов, більшість з яких – повернули до поліції на допрацювання.

Також такі справи розглядав Сумський районний суд – щодо тих, хто перетинав кордон через “Юнаківку”. За обраний термін – розглянув 68 постанов.

Керівник регіонального оперативного штабу щодо протидії поширенню коронавірусу Олександр Милаш повідомляв журналістам, що до обсервації на Сумщині людей почали направляти з 14 квітня, бо раніше для цього не було юридичних підстав.

Спочатку в Сумській ОДА для обсервації людей обрали приміщення санаторію “Олдиш”. Однак не змогли його використовувати, бо санаторій знаходиться у заставі у банку. Пізніше для обсервації на Сумщині виділели п’ять установ, які здатні в цілому прийняти 374 особи одночасно: у Конотопському, Кролевецькому, Путивльському, Роменському та Середино-Будському районах.

Основним, наприклад, для тих, хто приїжджав з-за кордону через пункт “Бачівськ”, відправляли у санаторій в Конотопський район. Були люди, які жалілися на умови поселення: в приміщеннях було холодно, а їжею вони мали забезпечити себе самостійно.

Окрім відмови від обсервації, складалися адмінпротоколи про порушення правил самоізоляції.

На початку карантину складали протоколи на людей, які в’їжджали до України та підписували згоду на добровільну самоізоляцію, але намагалися потім знову виїхати закордон, не дочекавшись її закінчення. Дотримання самоізоляції мали перевіряти поліціянти. У Сумах міськрада просила людей, які повернулися із-за кордону, реєструватися за телефоном 15-08 або заповнювати онлайн-форму на сайті міськради.

В липні суди почали розглядати протоколи щодо тих людей, які встановлювали додаток “Дій вдома” для відстеження самоізоляції, але, наприклад, виходили з дому.

Без маски та документів

Найбільша сума, яку наклали суди – це за відсутність маски чи документів. Загалом щодо цих порушень суди розглянули 128 протоколів, загальна сума накладених штрафів – 442 тис. грн. У трьох справах апеляційний суд скасував накладення штрафу.

Почалось збільшення кількості протоколів за відсутність маски після затвердження Сумським виконкомом нових правил. За ними виходити на вулицю без маски було заборонено. 6 квітня схожі правила ввели на території всієї країни. Однак, більшість протоколів стосувалися саме того, що людина відмовилася або забула вдягнути маску у магазині.

Суспільне писало про рішення за першим складеним протоколом. Тоді чоловік у суді довів свою невинуватість. Інший випадокіз пенсіонером МВС. Через те, що він відмовився одягати маску, а також, за версією поліції, лаявся та плював у працівників супермаркету, суд наклав на нього штраф. Апеляцію чоловік програв.

Через те, що міський голова Шостки Микола Нога був у школі без маски, на нього був складений адмінпротокол. Суд визнав Ногу винним, однак штраф не накладав, а обмежився усним зауваженням. Якби штраф призначили, його розмір міг би скласти 34 тис. грн. (як для посадової особи).

За інформацією з постанов з судового реєстру, з початком літа найчастіша причина відсутності маски – спека. Так, наприклад, продавці магазинів пояснювали: “зняли, бо важко дихати”.

Продовження роботи закладів, яку на час карантину обмежив Уряд

Левова частка протоколів, а саме 57 – стосуються, зокрема, магазинів, кафе та інших закладів, які продовжили роботу попри карантин, або продовжували продаж товарів, які не входили до списку тих, які дозволив Уряд.

Ці правила Уряд ухвалив на засіданні 16 березня.

Наприклад, продовжили роботу супермаркети будівельної мережі “Епіцентр”, попри заборону продажів непродовольчих товарів. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков 4 травня повідомляв, що по Україні на цю мережу було складено 29 протоколів.

У Сумах на комерційного директора та начальника відділу мережі склали два протоколи. Обидві справи суд закрив у зв`язку з відсутністю у діях чоловіків складу адміністративного правопорушення.

Окрім цього гіпермаркету, поліція склала протокол на магазин будматеріалів “Рона”. Суд також закрив цю справу.

За що ще у поліції складали адмінпротоколи?

Серед порушень, за які складали адмінпротоколи, є: перевезення більше людей, ніж дозволено правилами карантину, торгівля предметами, наприклад, кавою чи цигарками, будівельними матеріали тощо, продаж, яких обмежив уряд; відсутність антисептиків тощо.

10 протоколів не мали взагалі інформації про те, що ж саме порушила людина. Зазвичай, це були протоколи, які розглядав Путивльський міськрайонний суд. Усі вони були відправлені назад до поліції на доопрацювання.

Що кажуть у судах?

Через карантин та зміни до процесуальних кодексів, які набрали чинності 2 квітня, більша частина судових процесів на Сумщині була поставлена “на паузу”.

У Зарічному суді Сум таких справ 700, розповіла головний спеціаліст суду Юлія Попович в ефірі Українського радіо:Суми. У Ковпаківському таких справ 1,5 тисячі, повідомила помічниця судді Тетяна Мальцева.

Доки триває карантин, судові рішення, строк апеляційного оскарження яких не закінчився до 2 квітня 2020 року, не набирають чинності. Також продовжили строки розглядів справ.

В ефірі “Теми дня” суддя-спікер Ковпаківського районного суду Владислав Костенко сказав, що навіть, коли карантин скасують – розгляд справ про порушення його правил – продовжать.

У поліції області повідомили, що давати оцінку ситуації – не будуть.

Джерело: suspilne.media

4 листопада
3 листопада