16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня

Земля «з’їдає» ліси на Білопільщині

Про проблеми лісової галузі району, збереження та примноження лісових насаджень, а ще про життя-буття ДП «Білопільського агролісгоспу» ми говорили з його керівником Юрієм Кальченком напередодні Дня працівників лісового господарства.

Від святкових урочисто-вітальних слів – до проблем галузі ми переходили в розмові кілька разів. І от що з’ясовували.

Збільшувати кількість насаджень заважає не стільки неконтрольована вирубка дерев, скільки відсутність землі, де можна висаджувати нові деревця.

– Тобто, для кукурудзи і соняшника місце є, а для дерев – немає? – поцікавилась я у Юрія Кальченка.

– І що, в районі немає вільних ділянок, де може за кілька років вирости ліс?

– Може, і є, але з нинішніми бюрократичними процедурами не так просто змінити призначення ділянки. Для цього треба, як кажуть, політичну волю.

– І що, так було завжди?

– Та ні. Є окремі посадові особи місцевого самоврядування, які розуміють важливість збільшення насаджень. Приміром, Річківський сільський голова Микола Солодовник у свій час посприяв у виділенні земельної ділянки, де ми на території 2 гектарів висадили дуби. Сьогодні майбутня діброва підростає і замість кукурудзи – дерева. У свій час голови колгоспів виділяли землі для насаджень дерев. Приміром, поблизу Терещенок зараз росте березовий гай на площі 6 гектарів.

У 2004 році я особисто, тоді ще за кермом трактора, саджав ці берізки, причепивши до машини спеціальний пристрій. Тодішній керівник агролісу Анатолій Андрійович Охріменко ініціював ці роботи. Ми тоді висадили гаї на території Ганнівсько-Тернівської сільської ради, Терещенківської, Вирівської. А зараз кожен клаптик землі – на рахунку, тож висадити такі масиви непросто, хоча можливість є.

– І як Ви вирішуєте, де березовий гай, де діброва чи сосняк?

– Дерева, як люди: якщо їм не підходить місце для життя, вони хворіють, не ростуть і гинуть. Ми в цьому переконались. Кілька років разом з Олексієм Кириченком, на жаль, нині покійним лісничим Річківської ради, хотіли збільшити площі хвойних насаджень, адже в районі їх дуже мало. Саджанці сосен кілька років доглядали, підживлювали тощо. Але дерева не росли, хоч би що їм робили. І засохли. А на тому ж місці дуби, посаджені нами, ростуть уже не один рік!

Дерева ростуть лише там, де є відповідне природнє для них середовище. І тут дуже важливо десь на підсвідомому рівні розуміти: де і які породи дерев саджати.

– Якщо ж дерева, як люди, такі вибагливі і мають свій характер: рубати їх не жалко?

– Так, дерева, як і люди, мають свій строк життя, свої хвороби і діагнози. Приміром, тополі, яким за 60 років, треба зрубувати, бо вони вже списані з балансу і несуть загрозу довкіллю. Ліс – живий організм і його треба теж чистити, оновлювати. Буряки ми ж прориваємо, щоб на одному метрі росла їх певна кількість. Так і дерева. Є певні норми їх росту на одному квадратному метрі, є дерева, які треба вирубувати за віком, за зараженістю бактеріями, за пошкодженістю тощо.

Кожне дерево тепер має свій паспорт. Зараз введено електронний облік зрубаних дерев і кожне з них чіповане. Ми можемо прослідкувати його долю: де росло, коли вирубали і кому продали.

– Так що ж, незаконної вирубки немає?

– Звичайно, є. І саме наші майстри, лісничі виявляють ці факти, фіксують випадки, передають матеріали у поліцію. Сьогодні на розгляді – кілька справ, але ми не маємо права карати чи притягувати до відповідальності незаконних порубників.

– І скільки людей у районі охороняє ліс?

– У нашому відділенні працює 14 осіб. З них 10 – це лісники, люди, які охоплюють увагою лісові масиви на території району. У кожного з них – своя ділянка для обходу, догляду.

– Юріє Володимировичу, скажіть чесно: чи є шанс у Білопільського району вийти з категорії «найменш заліснених районів області»?

– Так. Ми сьогодні дійсно – в категорії найменш залісненої території області. І це дуже прикро. Змінити цю ситуацію можемо. Для цього треба всім органам влади об’єднатись і ухвалити програму заліснення району. Іншими словами, виділити землю, де ми всі разом розіб’ємо зелені насадження. До речі, велику роль у цьому відіграють шкільні лісництва, які працюють у районі. Учні Білопілля, Ворожби, Річок, Вирів щороку допомагають нам висаджувати і доглядати насадження. Я вітаю всіх цих діточок, педагогів із нашим святом і вважаю, що кожен із них уже долучився до збереження лісу в районі.

– А хто, на Вашу професійну думку, головний ворог лісу?

– Перше місце – лісові пожежі. Друге – несприятливі погодні умови та шкідники, які нищать ліс. І на третьому – людський фактор.

– Ну і звичайно, перед святом – про ваш колектив. Хто сьогодні працює у вашому відділенні?

– Колектив у нас злагоджений і дружний, майже половина з усіх працівників – пенсіонери, але вони дуже надійні та відповідальні. Якщо отримують доручення, то можна бути впевненим, що роботу виконають вчасно та якісно. Серед нашого чоловічого колективу, в якому працює 14 осіб, є і одна жінка – наш незмінний протягом десяти років бухгалтер.

До Дня працівників лісу хотів би привітати своїх колег та їхні сім’ї, побажати їм здоров’я, щастя, наснаги, а також привітати дітей, які допомагають нам на пришкільних лісництвах, подякувати їм за те, що беруть участь в озелененні нашого району.

Особливі слова вітання і подяки – першому керівникові нашого підприємства Анатолію Андрійовичу Охріменку. Він показав нам приклад відповідального ставлення до роботи, згуртував навколо зацікавлених осіб і зараз залишається нашим другом і порадником. А ще хочу привітати всіх, для кого ліс – це місце відпочинку, сили і наснаги, всіх, хто цінує нашу працю і береже надбання людства – ліс!

Довідково:

Білопільський агроліс – підприємство, створене у 2006 році, обслуговує майже три тисячі гектарів землі. Перший керівник – Анатолій Охріменко, з 2006 року очолює підприємство Юрій Кальченко.

Джерело: bilopillia.city

4 листопада
3 листопада