Вчора
27 березня
26 березня
25 березня
22 березня
18 березня
17 березня
14 березня
8 березня
7 березня
6 березня
5 березня
4 березня
1 березня
28 лютого
27 лютого
25 лютого
23 лютого

У Шостці розшукують аферистів, від яких постраждали дві пенсіонерки

Лише за добу до поліції Шостки надійшло чотири повідомлення про шахрайства, двоє з яких аферистам вдалися. У всіх випадках зловмисники телефонували на стаціонарні телефони літнім людям, і під приводом надання матеріальної допомоги родичам, що постраждали в ДТП, виманювали у стареньких заощадження.

Однією з постраждалих стала 78-річна жителька Шостки. Вдень на її «домашній» телефон подзвонив невідомий. Співрозмовник, називаючи жінку бабусею, благав про допомогу. За його словами, він переходив дорогу у невстановленому місці. Аби не наїхати на нього, жінка – водій скерувала своє авто у перешкоду і сама зазнала тяжких травм. Нині вона перебуває у лікарні і потребує дороговартісного лікування. Потім слухавку взяв інший чоловік, який у розмові назвався співробітником поліції. Він повідомив старенькій, що за скоєне онуку загрожує кримінальна відповідальність.

Проте, якщо вона заплатить 30 000 гривень, покарання родич уникне.

Перелякана пенсіонерка погодилась віддати 22 000 гривень, за якими до неї додому прийшов невідомий парубок. А вже за кілька хвилин дзвінок від псевдо-онука повторився. Він розповів, що постраждала жінка померла у лікарні і йому потрібні ще кошти або золоті прикраси.

За кілька хвилин після дзвінка пенсіонерка передала посильному ще 4 500 гривень, золоті сережки, ланцюжок та хрестик.

Тільки після цього жінка пішла до доньки та після розмови з нею зрозуміла, що стала жертвою шахраїв.

Ще однією постраждалою від дій аферистів стала 85-річна жителька райцентру. Їй також зателефонували на «домашній» телефон, цього разу псевдо-лікар. Він повідомив пенсіонерці, що онука потрапила у ДТП і їй на термінову операцію потрібні гроші. Жінка у телефонній розмові з невідомим вказала свою адресу і вже за кілька хвилин посильний був під її дверима. Йому старенька передала 20 000 гривень. Останній став вимагати ще 20 000 гривень, переконуючи стареньку піти позичити грошей у сусідів. Втім жінка не знайшла ключів від вхідних дверей і займати грошей не стала.

Пізніше старенька зателефонувала рідним та від них дізналась про обман.

В обох випадках постраждалі добре знали про таки шахрайські схеми, проте переймаючись долею близьких їм людей, вони забули про застереження.

Дві інші пенсіонерки, яких намагались ошукати аферисти, свої гроші нікому не передавали. Одна з них вчасно зателефонувала рідним, тим самим уникнувши підступної пастки, інша – стала вимагати у посильного посвідчення, а коли той нічого не показав — двері йому не відчинила.

Наразі за двома фактами у поліції відкрили кримінальні провадження за ознаками ч. 1 ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України, у рамках яких ведуться пошуки зловмисників.

Поліцейські знову просять громадян не довіряти інформації отриманої від незнайомих телефонних співрозмовників, ким би вони не називались. У випадку, коли просять гроші під різними терміновими приводами, найперше, що потрібно зробити – перервати розмову і покласти слухавку. Друге — зателефонувати людині, яка нібито потрапила у біду чи її найближчим родичам, і з’ясувати правдивість наданої інформації. Якщо не виходить зв’язатися, не переказуйте, не пересилайте і не передавайте свої гроші незнайомцям, за жодних обставин.

4 листопада
3 листопада