Вчора
23 квітня
19 квітня
18 квітня
16 квітня
12 квітня
11 квітня
10 квітня
9 квітня
6 квітня
5 квітня
3 квітня
2 квітня
30 березня
28 березня
27 березня
26 березня

За яких симптомів коронавірусу необхідна госпіталізація: поради інфекціоніста

На 20 жовтня в інфекційному відділенні Шосткинської центральної районної лікарні перебувало 34 пацієнти. Про це повідомила завідувачка відділенням Тетяна Тупикова.

«Такої кількості пацієнтів не було з початку епідемії», — говорить вона. За словами медика, динаміка надходження хворих за останній тиждень значно збільшилася. У відділенні пацієнти лежать 2-3 дня і відразу після стабілізації стану їх виписують, оскільки потік хворих дуже великий, передає shostka.info.

Тетяна Тупикова розповіла про симптоматику коронавірусу. Вона різноманітна: це і нежить, кашель, запаморочення, нудота … «Але основним критерієм, який потрібно відстежувати в домашніх умовах близьким є ступінь астенізації — слабкості, стомлюваності. Те, що ми називаємо інтоксикацією», — зазначила інфекціоніст. Небезпечні симптоми — носові кровотечі, домішки крові в мокротинні.

Температура у пацієнта з коронавірусною інфекцією може триматися дуже довго (до двох тижнів). «І ми це спостерігаємо в 90% випадків», — каже Тетяна Тупикова.

Хворим необхідно дотримуватися постільного режиму, випивати багато рідини (не менше 1,5-2,5 літрів). Тобто, чим більше п’єте, тим краще. Вірус виділяється з сечею, знижується його концентрація, хвороба протікає легше і швидше.

Для хворих, які лікуються амбулаторно, з жарознижуючих препаратів рекомендований прийом парацетамолу та ібупрофену (не більше 2 таблеток на добу).

Важливим критерієм для своєчасної госпіталізації є наростання синдрому слабкості, стомлюваності (коли немає сил встати) і частоти дихальних рухів у хвилину.

«Це може виміряти кожна людина: засікти хвилину і порахувати кількість вдихів. Ця цифра для нас дуже важлива і вона не повинна перевищувати 30 вдихів у хвилину. Якщо ви помічаєте наростання частоти вдихів, то це привід звернутися до сімейного лікаря і викликати «швидку допомогу», — сказала Тетяна Тупикова.

Медик просить не приймати з перших днів підвищення температури антибіотики, оскільки вони не впливають на коронавірус і згодом негативно позначаються на перебігу хвороби.

4 листопада
3 листопада